Odlomak

U uslovima jake konkurencije, a da bi opstale na tržištu, organizacije moraju biti u stanju da efektivno, efikasno i brzo reaguju na promene u okruženju. Raditi prave stvari, na pravi način i u pravo vreme je nemoguće bez primene savremenih informacionih tehnologija (IT).
Jasno je da bez savremene IT infrastrukture nema perspektive opstanka na tržištu. Tako bi jedna banka u slučaju zastoja na računarskom sistemu u trajanju od 24 sata imala prekid poslovanja koji joj donosi gubitak u izgubljenim transakcijama, trošak za plate radnika koji su zbog toga bili neproduktivni, ali i gubitak poverenja klijenata (odlazak kod konkurentske banke) i tržišne pozicije. Isto važi i za jedno uspešno preduzeće, gde bi nedostupnost pojedinih servisa izazvala trošak koji bi se u našim uslovima merio pre stotinama nego desetinama hilјada evra.
Osnovni cilј poslovanja svakog preduzeća je ostvarenje što većeg prihoda uz što manja ulaganja. Jedan od načina da se to postigne je racionalno ulaganje finansijskih sredstava u računarske resurse. Prema ekonomskim analizama, ukidanje ulaganja u IT na nivou preduzeća smanjuje troškove za tek jedan odsto, a dobit za trećinu. Odgovor je jasan, ulaganja su neophodna, ali koliko je to moguće u uslovima krize?
Ulaganja organizacija u IT infrastrukturu podrazumevaju, pored skupog prostora za smeštanje opreme, infrastrukturu za neprekidno napajanje energijom sve veće snage, specijalizovanu opremu za klimatizaciju, sve veći broj skupih servera čiji broj enormno raste sa pojavom novih programa neophodnih za poslovanje, pa sve do savremenih sistema za skladištenje podataka. Ti troškovi zaista stavlјaju pred dilemu mnoga rukovodstva u organizacijama (CEO, CFO), koja razmatrajući, s jedne strane, koliko treba izdvojiti za IT, i s druge, krucijalnu važnost savremene IT infrastukture za njihovo poslovanje, često budu zaglavlјena u “IT Bermudskom trouglu
Ideja virtuelizacije se prvi put javila šezdesetih godina u laboratorijama IBM organizacije. Kroz godine se pojavilo puno hardvera i softvera koji su podržavali ovu tehnologiju. Posle pauze osamdesetih i dela devedesetih godina ova tehnologija se ponovo vraća na velika vrata.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Skripte

Više u Telekomunikacije

Komentari