studenti
Mesto za uspešne studente

Analiza izloženosti vibracijama tokom rukovanja traktorima

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Fizika kao prirodna nauka bavi se izučavanjem različitih prirodnih pojava. Na grčkom jeziku fizika znači priroda. U suštini, fizički zakoni su svuda oko nas a sama priroda je u konstantnom pokretu. Kretanje je vrlo složen proces a izučavaju ga mnoge naučne discipline. Kretanja u prirodi se svode na:
1. Talasna mehanička ketanja i
2. Talasna elektromagnetna ketanja.
Talasna mehanička kretanja se dele na mehaničke oscilacije-vibracije i zvučne oscilacije-buka. Talasna elektromagnetna ketanja mogu biti elektromagnetna električna i elektromagnetna kvantna kretanja.
Mehanička talasna kretanja nastaju oscilovanjem tela, sistema tela i čestica (molekula) elastične sredine oko svog ravnotežnog položaja. Ona nastaju i prenose se isključivo u materijalnoj sredini (gasovima, tečnostima i čvrstim telima) a mnoga od njih se mogu pratiti našim čulima. Mehaničke vibracije se mogu konstatovati čulom dodira.
Elektromagnetna talasna ketanja mogu da nastanu i da se prenose kako u materijalnoj sredini tako i u vakuumu (bezvazdušnom prostoru) brzinom svetlosti.
Važna je činjenica da je vibracija uzrok nastanka buke odnosno zvučnih talasa. Mehaničke vibracije su dinamične pojave a proučavaju se dve njihove važne komponente:
1. Korisna vibraciona kretanja i
2. Štetna vibraciona kretanja.
Prva se koriste za obavljanje mehaničkih opercija jedne ili više mašina u toku tehnološkog procesa. Druga, su od posebnog značaja sa aspekta zaštite a smtraju se nusproduktima korisnih meaničkih procesa mašina ili uređaja. Kao takva, mogu da budu uzročnici mnogih neželjenih pojava i posledica kao što su profesionalna oboljenja izazvana vibracijama, brzo habanje vitlnih delova mašina i uređaja, nastajanje prekomerne buke u proizvodnim pogonima itd.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.