studenti
Mesto za uspešne studente

Opšte osobine kamilice

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (3 votes cast)

Mnoge biljne vrste se od davnina koriste kao lekovite (za pripremanje ĉajeva, napitaka, krema…) kao i u ljudskoj ishrani. Čak i danas, 75% jedinjenja koja se koriste u medicinske svrhe biljnog je porekla, dok se ĉetvrtina svih lekova dobija izolovanjem iz biljne mase .

U prošlosti su ljudi na osnovu iskustva i opaţanja uspevali da razlikuju jestive, korisne i lekovite biljne vrste od otrovnih i štetnih. Znanja o blagotvornim efektima biljnih ekstrakta prenosila su se generacijama i sve do XIX veka aktivne komponente, odnosno nosioci farmakoloških svojstava, nisu bile izolovane u čistom obliku. Sistematska istraţivanja bioloških aktivnosti prirodnih proizvoda iz biljaka poĉela su tek krajem ĉetrdesetih godina XX veka.

Kao rezultat napornih i iscrpnih istraživanja nađen je veliki broj molekula biljnog porekla koji se danas uspešno koriste kao lekovi (kao originalne supstance ili hemijski izmenjene). Danas,primenom najsavremenijih instrumentalnih metoda, moguća je detaljna kvalitativna i kvantitavna analiza, izolovanje i ispitivanje čak i tragova supstanci prisutnih u biljnim tkivima.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.