Odlomak

Предњи предео бута се састоји од меких делова који се налазе испред фемура и међумишићних преграда.

 На горњој граници се налази препонски набор(Plica inguinalis), izazvan preponskom vezom(lig. inguinale). Доња граница је кружна линија и пролази на 2cm изнад базе чашице(patella).

Постоје, такође, и унутрашња и спољашња граница. Сама спољашња граница се простире од задње ивице великог трохантера, па до спољашњег кондила бутне кости, а унутрашња, усправна линија, се спушта од препонске квржице до унутрашњег кондила бутне кости.

Овај предео се у дубину пружа до бутне кости и међумишићних преграда(septum intermusculare femoris laterale et mediale) које су продужеци бутне фасције(fascia lata), а описују му се ПОВРШНИ и ДУБОКИ СЛОЈ.

ПОВРШНИ СЛОЈ обухвата кожу, поткожно ћелијско ткиво и површне крвне судове и живце. Артеријски крвни судови су бочне површне гране бутне артерије: a. Circumflexa ilium superficialis, a. Epigastrica superficialis i a. Pudenda externa superficialis. Од венских елемената налазе се површне вене бута и вена saphena magna. Површни нерви инервишу кожу предњег предела бута и потичу од слабинског сплета-n. Cutaneus femoris lateralis, rami cutanei anteriores, ramus genitalis nervi genitofemoralis и ramus cutaneus nervi obturatorii.

Размак између дубоког и површног слоја је FASCIA LATA.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Biologija

Više u Seminarski radovi

Komentari