background image

Diplomski rad

TEMA: KONTROLA KVALITETA HRANE ZA 

DECU OD ROĐENJA DO ADOLESCENCIJE

MENTOR:  DR JOVANA KRSTIĆ                                            STUDENT: 

 2024.

background image

Diplomski rad                                                                                                               Natalija 

Bandić

TEMA: KONTROLA KVALITETA HRANE ZA 

DECU OD ROĐENJA DO ADOLESCENCIJE

MENTOR:                                                                  STUDENT: 

 2024.

2

Page 3 is redacted
background image

Diplomski rad                                                                                                               Natalija 

Bandić

6.3. Doručak, ručak, večera.................................................................................................46
6.4. Raznovrsnost u ishrani.................................................................................................46
6.5. Preporuke u ishrani.......................................................................................................47

7. Ishrana školske dece (od sedam do petnaest godina)....................................................48

7.1. Piramida ishrane kod dece...........................................................................................49
7.2. Obroci kod dece školskog uzrasta...............................................................................50
7.3. Predlog jelovnika...........................................................................................................51

8. Poremećaji ishrane...............................................................................................................52

8.1. Anoreksija.......................................................................................................................52
8.2. Uzrok nastanka anoreksije...........................................................................................54
8.3. Lečenje anoreksije.........................................................................................................54
8.4. Bulimija...........................................................................................................................54
8.5. Uzrok nastanka bulimije...............................................................................................55
8.6. Lečenje bulimije.............................................................................................................55

9. Zaključak................................................................................................................................56

4

background image

Diplomski rad                                                                                                               Natalija 

Bandić

Uvod

Osnovne karakteristike živih bića, a samim tim i čoveka su: određen hemijski 
sastav i citološka građa organizama, razmena materije i energije, kretanje, 
razmnožavanje, razviće i reakcije na dejstvo draži. Na čovekov organizam od 
rođenja   do   smrti   deluju   različiti   činioci   iz   spoljnje   sredine.   Jedan   od 
najznačajnijih   među   njima   je   hrana.   Ishrana   je   nesumnjivo   jedan   od 
najvažnijih spoljnih činilaca, koji uslovljavaju dobro ili loše zdravlje, i utiču na 
radnu sposobnost i dužinu ljudskog života. Poznavanje i razumna primena 
savremenih znanja o ishrani, omogućavaju nam da svesno utičemo na životne 
procese u našem organizmu. Danas smo u stanju, ne samo da nabrojimo koji 
su sastojci hrane potrebni našem telu, već i u kojoj količini i u kakvom obliku 
ih ono najbolje iskorišćava. Pod hranom podrazumevamo hranljive materije 
koje čovek uzima od biljnih i životinjskih proizvoda, kao i mineralnog dela 
sveta, radi održavanja života i radne sposobnosti. Vrlo je široka raznolikost u 
sastavu   hrane   ljudi,   s   obzirom   na   mogućnosti,   ukus,   navike,   klimu   i   dr. 
Ljudska hrana, sastavljena je od hranljivih materija, tj. od onih jedinjenja koja 
se mogu izdvojiti iz namirnica biljnog i životinjkog porekla, u čistom stanju, a 
služe za ishranu. Hranljive materije, osim vode i kiseonika, jesu belančevine, 
masti,   ugljeni   hidrati,   organske   kiseline,   vitamini,   mineralne   materije.   Na 
osnovu Zakona o bezbednosti  hrane, hrana se definiše kao svaka supstanca ili 
proizvod, prerađena, delimično prerađena ili neprerađena, a namenjena je za 
ishranu ljudi ili se opravdano može očekivati da će se koristiti za ljudsku 
upotrebu. Prema poreklu hrana se deli na: hranu životinjskog porekla, hranu 

5

Page 6 is redacted
background image

Diplomski rad                                                                                                               Natalija 

Bandić

2. Kontrola kvaliteta namirnica

Svaka namirnica reprezentuje se osnovnim organoleptičkim svojstvima, kao 
što su boja, konzistencija, miris, ukus i dr. Često, ova svojstva nisu adekvatan 
odraz hemijske kompozicije, nutritivne vrednosti, sadržajnih komponenata i 

7