Kontrola kvaliteta hrane za decu od rođenja do adolescencije

Diplomski rad
TEMA: KONTROLA KVALITETA HRANE ZA
DECU OD ROĐENJA DO ADOLESCENCIJE
MENTOR: DR JOVANA KRSTIĆ STUDENT:
2024.

Diplomski rad Natalija
Bandić
TEMA: KONTROLA KVALITETA HRANE ZA
DECU OD ROĐENJA DO ADOLESCENCIJE
MENTOR: STUDENT:
2024.
2


Diplomski rad Natalija
Bandić
4

Diplomski rad Natalija
Bandić
Uvod
Osnovne karakteristike živih bića, a samim tim i čoveka su: određen hemijski
sastav i citološka građa organizama, razmena materije i energije, kretanje,
razmnožavanje, razviće i reakcije na dejstvo draži. Na čovekov organizam od
rođenja do smrti deluju različiti činioci iz spoljnje sredine. Jedan od
najznačajnijih među njima je hrana. Ishrana je nesumnjivo jedan od
najvažnijih spoljnih činilaca, koji uslovljavaju dobro ili loše zdravlje, i utiču na
radnu sposobnost i dužinu ljudskog života. Poznavanje i razumna primena
savremenih znanja o ishrani, omogućavaju nam da svesno utičemo na životne
procese u našem organizmu. Danas smo u stanju, ne samo da nabrojimo koji
su sastojci hrane potrebni našem telu, već i u kojoj količini i u kakvom obliku
ih ono najbolje iskorišćava. Pod hranom podrazumevamo hranljive materije
koje čovek uzima od biljnih i životinjskih proizvoda, kao i mineralnog dela
sveta, radi održavanja života i radne sposobnosti. Vrlo je široka raznolikost u
sastavu hrane ljudi, s obzirom na mogućnosti, ukus, navike, klimu i dr.
Ljudska hrana, sastavljena je od hranljivih materija, tj. od onih jedinjenja koja
se mogu izdvojiti iz namirnica biljnog i životinjkog porekla, u čistom stanju, a
služe za ishranu. Hranljive materije, osim vode i kiseonika, jesu belančevine,
masti, ugljeni hidrati, organske kiseline, vitamini, mineralne materije. Na
osnovu Zakona o bezbednosti hrane, hrana se definiše kao svaka supstanca ili
proizvod, prerađena, delimično prerađena ili neprerađena, a namenjena je za
ishranu ljudi ili se opravdano može očekivati da će se koristiti za ljudsku
upotrebu. Prema poreklu hrana se deli na: hranu životinjskog porekla, hranu
5


Diplomski rad Natalija
Bandić
2. Kontrola kvaliteta namirnica
Svaka namirnica reprezentuje se osnovnim organoleptičkim svojstvima, kao
što su boja, konzistencija, miris, ukus i dr. Često, ova svojstva nisu adekvatan
odraz hemijske kompozicije, nutritivne vrednosti, sadržajnih komponenata i
7
Više u Biologija
Epiduralni hematom – etiologija, klinička slika, inicijalni tretman
- Urgentna stanja
- --- Srbija | Aleksinac --- · Aleksinac
- 17 stranica
Najvažniji štetnici dekorativnih i cvjetajućih sobnih biljaka
- Hortikultura
- UNIVERZITET U OSIJEKU - Poljoprivredni fakultet · Osijek
- 64 stranica
Medonosne pčele :kratka biologija poznatih vrsta
- Biologija
- UNIVERZITET U BEOGRADU - Biološki fakultet · Beograd
- 13 stranica
Više u Fitomedicina
Analiza organske proizvodnje Indije
- Organska hrana
- 15 stranica
Higijena ishrane
- Poznavanje robe
- 20 stranica
Alimentarne intoksikacije sa akcentom na Staphylococcus aureus
- Nutricionizam
- Škola nauke i tehnologije u Sarajevu · Visoko
- 8 stranica
Više u Hemija
Kiseonik
- Hemija
- UNIVERZITET DONJA GORICA - Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju u Podgorici · Bar
- 7 stranica
Eugenol i njegovi bioaktivni derivati
- Organska hemija 2
- UNIVERZITET U SARAJEVU Farmaceutski fakultet · Sarajevo
- 23 stranica
Vitamini rastvorljivi u lipidima
- farmakologija
- Visoka zdravstvena škola strukovnih studija · Beograd
- 14 stranica