Odlomak

Рођење је прелазак фетуса у спољашњу животну средину, што представља веома велику промјену за дијете. До рађања долази 280 дана након зачећа. Рођење не представља почетак физичког и психичког развоја дјетета, већ само промјену средине. Прије рођења дијете живи паразитским животом, све што му је потребно добија од мајке и заштићен је од сваке опасности, међутим, након рођења мора само да се снадбијева кисеоником и да самостално прима и вари храну. Дијете прелази у средину у којој је изложено многим дражима. Све ове промјене веома су значајне за развој и учење детета. Иако током рођења дијете не осјећа бол, може доћи до одређених повреда које доносе посљедице на дјететов психички развој. Трајање периода новорођенчета не може тачно да се одреди. По неким психолозима овај период траје веома кратко, недељу дана, док неки опет сматрају да траје чак и до три мјесеца.

Недоношће је новорођенче чији је интраутерини живот трајао до 37 недеља, рођено је с тежином мањом од 2500 г и дужином мањом од 47 цм. Ова дефиниција није довољна да укаже на сву анатомско-физиолошку и патолошку специфичност пријевремено рођене дјеце. Недонесено дијете није у пренталном животу завршило све анатомске и физиолошке припреме за екстаутерини живот и врло тешко се на њега адаптира. Висок је проценат смртности недонесене дјеце,а смртност усљед недонесености има у смртности одојчади велики удио.

Проценат недонесености живорођене дјеце у различитим земљама варира од 5% до 12%.

Постоје велике разлике између новорођенчади у погледу њихове зрелости. Дешава се да је пријевремено рођено дијете напредније у развоју од дјетета рођеног на вријеме. Недоношче се након рођења специјално његује у инкубатору због тога што јој органи нису довољно развијени. Оно се такође храни на специјалан начин. Да ли ће недоношче икада стићи нормално рођену бебу зависи од њених физичких и менталних карактеристика. Према неким истраживањима потребно је барем годину дана да недоношче сустигне нормално рођену бебу. Код пријевремено рођене дјеце често долази до нервозних навика и раздражљивости због презаштићености родитеља. Недоношчету јесу потребна специјална њега и брига, али претјерано штићење може омести његов нормалан развој.

No votes yet.
Please wait…
Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 13 stranica
  • / Snežana Stefanović
  • Školska godina: 2020
  • Maturski Radovi, Biologija, Medicina, Obrazovanje
  • Bosna i Hercegovina,  Banja Luka,  --- BIH | Banja Luka ---   ЈУ МЕДИЦИНСКА БАЊА ЛУКА ШКОЛА

Više u Biologija

Više u Maturski Radovi

Više u Obrazovanje

Komentari

Click to access the login or register cheese