Odlomak

Degenerativne bolesti kičmenog stuba su oboljenja hrskavice zglobova i kičmenih pršljenova. Međutim, potrebno je reći i da postoje bolesti koje se manifestuju preko sinovije i subhondralnog dela kosti. Promene na perifernim zglobovima i degenerativna oštećenja počinju negde oko tridesete godine života. Sa sigurnošću se može reći da već u sedmoj deceniji čovekovog života, praktično svi imaju degenerativne promene zglobova ili kičmenog stuba, ali samo izvestan broj klinički je manifestovan. Pa stoga može da se govori o ”tihim” i ”manifestnim” oblicima artroza.

Degenerativna bolest kičme je starosno stanje koje se događa kada se jedan ili više diskova između kralježaka kičmenog stuba pogorša ili pokvari, što dovodi do bola. Mogu postojati slabost, ukočenost i bol koji prolaze niz nogu. Uprkos svom imenu, degenerativna bolest diska nije bolest, već prirodna pojava koja dolazi sa starenjem. Gumeni diskovi između kralježaka obično omogućavaju savijanje i savijanje leđa, poput amortizera. Vremenom se istroše i više ne pružaju toliko zaštite kao ranije.

Degenerativna oboljenja koštano-zglobnog sistema, a pre svega kičme, sastavni su deo procesa starenja. Upozoravajući simptomi na početku su nespretan hod, ukočenost tela, dok je pojava pogrbljenosti uglavnom ozbiljan znak da su degenerativni procesi uzeli maha. Za kičmu se, ne bez razloga, kaže da je osovina našeg tela. Koliko će biti zdrava zavisi od njenog kvaliteta i koliko je poštujemo. Savremeni čovek se često i bez opreza koristi i preko svojih mogućnosti, pa je svakodnevno opterećuje i izlaže neprirodnim naporima.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Biologija

Više u Obrazovanje

Više u Seminarski radovi

Komentari

Click to access the login or register cheese