Životinjski svet
Objavio Makimikihaos 31. maj 2023.
Seminarski radovi, Biologija, Medicina, Tehnologija
Objavio andjadja 08. april 2023. Prijavi dokument
Салмонелоза или “заразно тровање храном” је обољење желудачно-цревног тракта људи и животиња. Примарно је болест домаћих животиња, а на човека се преноси употребом хране животињског порекла, загађене узрочником обољења и његовим токсином (отровом).
Салмонелоза је први пут откривена 1885. године у Ротендорфу (Немачка) као обољење људи настало после употребе меса од болесног коња. Из тог меса, а три године касније и из меса оболеле краве, изолован је до тада непознат микроорганизам, назван Salmonella enteritidis. Након тога, многи микроорганизми слични салмонели откривени су код оболелих људи и животиња, али и у храни која је изазвала тровање.
Узрочник салмонелозе су бактерије из рода Salmonella, којих има преко 2200 врста. Међу њима најчешћи »тровачи хране« су S. Enteritidis, S. tuphimurium и S. wirchov. Све салмонеле су примарно становници црева различитих животиња. Отпорне су на високе и ниске температуре, као и на дејство физичких и хемијских фактора. У раствору кухињске соли ове бактерије живе неколико месеци, а у собној прашини преко 80 дана.
Заражене животиње излучују салмонеле преко измета, секрета, екскрета и млека, а заражена живина и преко јаја.
Резервоар салмонела, поред заражених домаћих животиња (свиња, говеда, овце) и живине (кокошке, патке, гуске, ћурке), могу бити и заражени глодари (пацови, мишеви), кућни љубимци (пас, мачка, голубови, папагаји), рибе, шкољке и човек (оболео, реконвалесцент, клицоноша и непрепознат болесник).
Извор салмонела је месо, млеко и јаја заражених животиња, прљаве руке клицоноше или оболелог и употреба загађеног прибора и посуђа.
Objavio Makimikihaos 31. maj 2023.
Objavio nvvaske99 30. maj 2023.
Objavio ruska 30. maj 2023.
Objavio MiccaMic 31. maj 2023.
Objavio Rajko89 31. maj 2023.
Objavio milancet 30. maj 2023.
Komentari
You must be logged in to post a comment.