Odlomak

Салмонелоза или “заразно тровање храном” је обољење желудачно-цревног тракта људи и животиња. Примарно је болест домаћих животиња, а на човека се преноси употребом хране животињског порекла, загађене узрочником обољења и његовим токсином (отровом).
Салмонелоза је први пут откривена 1885. године у Ротендорфу (Немачка) као обољење људи настало после употребе меса од болесног коња. Из тог меса, а три године касније и из меса оболеле краве, изолован је до тада непознат микроорганизам, назван Salmonella enteritidis. Након тога, многи микроорганизми слични салмонели откривени су код оболелих људи и животиња, али и у храни која је изазвала тровање.
Узрочник салмонелозе су бактерије из рода Salmonella, којих има преко 2200 врста. Међу њима најчешћи »тровачи хране« су S. Enteritidis, S. tuphimurium и S. wirchov. Све салмонеле су примарно становници црева различитих животиња. Отпорне су на високе и ниске температуре, као и на дејство физичких и хемијских фактора. У раствору кухињске соли ове бактерије живе неколико месеци, а у собној прашини преко 80 дана.
Заражене животиње излучују салмонеле преко измета, секрета, екскрета и млека, а заражена живина и преко јаја.
Резервоар салмонела, поред заражених домаћих животиња (свиња, говеда, овце) и живине (кокошке, патке, гуске, ћурке), могу бити и заражени глодари (пацови, мишеви), кућни љубимци (пас, мачка, голубови, папагаји), рибе, шкољке и човек (оболео, реконвалесцент, клицоноша и непрепознат болесник).
Извор салмонела је месо, млеко и јаја заражених животиња, прљаве руке клицоноше или оболелог и употреба загађеног прибора и посуђа.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Biologija

Više u Seminarski radovi

Komentari

Click to access the login or register cheese