Odlomak

Autofagija ili autofagocitoza je riječ grčkog porijekla, koja u bukvalnom prevodu znači “jesti sam sebe”, što zapravo opisuje proces unutar ćelija kojim se razgrađuju nepotrebni dijelovi ćelija, da bi se potom ponovo iskoristili, tj. da bi ćelije same sebe hranile time. Kada se u ljudskom organizmu dešava autofagija, tijelo tada uglavnom jede masne naslage, tj. rezerve i tako postižemo najefikasnije mršavljenje, jer se rješavamo upravo onih supstanci u tijelu koje su glavni uzrok gojenja.

Autofagija dijeta je kontrolisanje procesa autofagije u svrhu kontrolisanog mršavljenja. Autofagija je prirodan proces koji se svakodnevno dešava kod ljudi koji se ne prejedaju ili npr. poste. Riječ “dijeta” je zapravo suvišna, jer autofagija nije proces koji pokrenemo kratkotrajno, niti je autofagija mehanizam koji nam zabranjuje da jedemo ili pijemo određene stvari, kao što je to slučaj s nekom dijetom. Autofagija je mehanizam koji se odvija u našem tijelu htjeli mi to ili ne; samo možemo naučiti da ga kontrolišemo i npr. iskoristimo u svrhu mršavljenja.

Konkretno, autofagija je proces u kojem naše tijelo jede beskorisne ili disfunkcionalne dijelove ćelijskih stanica, a taj proces se dešava samo pod jednim uslovom – kada je nivo inzulina u krvi nizak. Zašto? Pa sve dok tijelo ima izvor inzulina iz kojeg se hrani, ono ne koristi rezerve kao što su masne naslage. Čim tijelu uskratimo inzulin, ono će se okrenuti iskorištavanju zaliha koje je nakupljalo, tj. iskoristiće naslage ugljenih hidrata i raznih masti, a mi ćemo tako smanjiti tjelesnu težinu na trenutno najzdraviji način poznat ljudskom rodu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Briga o lepoti

Više u Farmacija

Više u Fitomedicina

Više u Seminarski radovi

Jedan komentar na “Autofagija”

Natalija Natalija says:

Odlican rad!

Komentari