studenti
Mesto za uspešne studente

Alkoholizam u preduzeću „Fima“ Mionica

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

S A D R Ž A J:

Uvod: opravdanje teme istraživanja 4
Problem istraživanja – značaj istraživanja 4
Predmet istraživanja 4
Vreme realizacije projekta 5
Disciplinarno određenje predmeta istraživanja 5
Cilj istraživanja 5

Vremenski tok istraživanja 6

1. Planiranje promena u oblasti alkoholizma u preduzeću „Fima“ 8
1.1. Analiza okoline 8
1.2. Analiza organizacije 9
1.3. Identifikacija potrebnih promena 10

2. Analiza i dijagnoza postojećeg stanja 11
2.1. Snimak postojećeg stanja 11
2.2. Analiza i ocena postojećeg stanja 13
2.3. Definisanje problema 14

3. Predlog rešenja u oblasti alkoholizma u preduzeću „Fima“ 15
3.1. Prikaz saznanja 15
3.2. Prikaz pozitivnih primera iz prakse 19
3.3. Predlog konačnog rešenja 20

4. Uslovi za primenu predloženih rešenja 23
Zaključak……………………………………………………………………………………………25

Literatura…………………………………………………………………………………………….27

UVOD: OPRAVDANJE TEME ISTRAŽIVANJA

Za ovu temu smo se opredelile zato što smatramo da je konzumiranje alkohola na radnom mestu ozbiljna pretnja zdravlju i sigurnosti na radu, budući da je zdravlje radnika i sigurnost na radnom mestu nezaobilazan uslov uspešnosti modernog preduzeća. Takođe, po našem mišljenju, problem konzumiranja alkohola na radnom mestu nije dovoljno interdisciplinarno istražen, niti mu je posvećena odgovarajuća pažnja.

PROBLEM ISTRAŽIVANJA – ZNAČAJ ISTRAŽIVANJA

Što se tiče konzumiranja alkohola na radnom mestu, obuhvaćeni su samo pojedini slučajevi, a mere prevencije i suzbijanja konzumiranja alkohola na radnom mestu usmeravaju se isključivo na kontrole alkohola u krvi radnika (ali, retko i to) i to uglavnom u proizvodnom procesu.
Konzumiranje alkohola na radnom mestu je značajan faktor smanjenja kvaliteta obavljenog posla, smanjenja učinka, povećane učestalosti oboljenja, povećanog broja povreda na radu, povećanih izdvajanja za premije osiguranja, povećanog broja radnika sa smanjenom i izmenjenom radnom sposobnošću i drugim oblicima trajne i privremene nesposobnosti za rad, te niza socijalnih i drugih problema koji podjednako pogađaju zaposlene i poslodavce. Problemi radne produktivnosti uzrokovani su, ne samo konzumiranjem alkohola na radnom mestu, već i izvan radnog mesta
Problemu konzumiranja alkohola na radnom mestu potrebno je pristupiti interdisciplinarno i sveobuhvatno, uzimajući u obzir različite faktore koji doprinose pijenju na radnom mestu, posledice alkoholizma radnika na radni učinak i funkcionisanje, kao i mere prevencije i suzbijanja poteškoća vezanih uz alkoholizam na radnom mestu.

PREDMET ISTRAŽIVANJA

Predmet istraživanja je alkoholizam na radnom mestu na primeru preduzeća „Fima“, Mionica (u daljem tekstu „Fima“). Ovim projektom želimo da ukažemo javnosti na problem konzumiranja alkohola na radnom mestu i da, na osnovu identifikovanih problema u toj oblasti u preduzeću „Fima“, damo predloge mogućih rešenja. Takođe, ovim putem želimo da pomognemo u tome da se na adekvatan način doprinese poboljšanju radnih uslova u preduzeću kroz mere zaštite i uvođenje modela tretmana lečenja, ukoliko na radnom mestu zaposleni imaju problem sa konzumiranjem alkohola.

VREME REALIZACIJE PROJEKTA

– do kraja semestra.

DISCIPLINARNO ODREĐENJE PREDMETA ISTRAŽIVANJA: Menadžment ljudskih resursa.

CILJ ISTRAŽIVANJA

Cilj istraživanja je poboljšanje zdravlja i sigurnosti zaposlenih, pri čemu značaj pridajemo jednom od ključnih problema, a to je konzumiranje alkohola na radnom mestu.
Društveni cilj projekta je javna edukacija, odnosno informisanje i podizanje javno-zdravstvene svesti i razvijanje pozitivnih stavova društva protiv konzumiranja alkoholizma na radnom mestu.
Stručni cilj projekta je unapređenje i zaštita društvenog zdravlja stanovništva, odnosno integralno sprovođenje primarne prevencije sa drugim okolnostima kao medicinsko-socijalnim pojavama, i to na osnovu društveno usvojenog programa i organizacije prevencije. Takođe, cilj je i sprovođenje sekundarne prevencije među osobama sklonim alkoholu, kako takve osobe ne bi postale alkoholičari, odnosno suzbijanje daljeg prekomernog pijenja, radi sprečavanja psihosomatskih poremećaja koji prate alkoholnu bolest. Želimo i da sprečimo izbijanje najtežih komplikacija od alkoholizma i da smanjimo onesposobljenost, još produktivnog dela stanovništva, a to znači sveobuhvatno lečenje alkoholičara.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.