Odlomak

1. UVOD

U današnje vrijeme kompanije moraju podići svoj nivo razmišljanja ako žele da se uključe u tržišnu utakmicu i da zadovolje zahtjeve i potrebe tržišta. Najveći pritisak na savremeno poslovanje više ne dolazi od zahtjeva za smanjenjem troškova proizvodnje ili izradom kvalitetnijih proizvoda. On dolazi od zahtjeva da kupac dobije neku vrijednost – ono što želi, kada i gdje to želi, i sve to uz najnižu moguću cijenu. Da bi podržale tu novu ponudu vrijednosti, kompanije trebaju brzo, efikasno, efektivno i savršeno izvršenje zahtijevanih isporuka.
Dakle, u današnjem svijetu visokih očekivanja kupaca, gdje vlada parola ”vi morate imati ono što ja tražim, i to odmah”, isporuka nije više ono što je nekada bila. Kompanije su postale svjesne kolike su mogućnosti poboljšanja poslovanja i kolike su uštede ostvarive, ako se pronađu efikasniji načini upravljanja lancem nabave.

Prema tome, kao što i svi drugi segmenti savremenog poslovanja poprimaju elektronski oblik, tako i koncept lanca isporuke dobija prefiks –e, pa govorimo o e-isporuci i e-upravljanju lancem isporuke, odnosno e-SCM (Supply Chain Management).
Vidimo da je elektroničko je poslovanje imperativ trenutka i još više skorašnjeg razdoblja za uspješno uključivanje u globalna kretanja u društvu. Vizija potpune informatizacije horizontalnih i vertikalnih elektroničkih tržišta u razvijenim zemljama postaje stvarnost.
2. UPRAVLJANJE LOGISTIČKIM LANCEM

Prije nego sto počnemo pričati o logističkom lancu kao veoma važnoj karici ukupnog lanca vrijednosti, ukratko ćemo se podsijetiti šta je to uopšte lanac vrijednosti. Lanac vrijednosti predstavlja skup međusobno povezanih postupaka, tj. aktivnosti pomoću kojih proizvod ili usluga konačno dolazi do kupca. Prema prof. Michael E. Porteru, vrijednosne aktivnosti se dijele u dvije osnovne kategorije – kategoriju primarnih aktivnosti i kategoriju aktivnosti podrške.
Primarne vrijednosne aktivnosti su one koje su povezane sa proizvodnjom i koje daju veću vrijednost kupcima nego što to čini konkurencija. One uključuju ulaznu logistiku koja nabavlja sirovine od dobavljača, operacije u firmi kojima se sirovine transformišu u gotove proizvode, izlaznu logistiku koja kupcima transportuje dobra, djelatnost marketinga i prodaje koje utvrđuju potrebe kupaca i dobijaju narudžbe, i aktivnosti usluge koje održavaju dobar odnos sa kupcima poslije prodaje.
Vrijednosne aktivnosti podrške (sekundarne aktivnosti) obuhvataju infrastrukturu firme, tj. organizacionu postavku koja generalno utječe na sve primarne aktivnosti, a to su administrativne funkcije, upravljanje ljudskim resursima, informacioni sistemi, funkcije nabave i finansijke funkcije.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 27 stranica
  • MENADŽMENT INFORMACIONIH SISTEMA dr. Mladen Radivojević
  • Školska godina: dr. Mladen Radivojević
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekonomija
  • Bosna i Hercegovina,  Banja Luka,  Univerzitet za poslovne studije u Banja Luci  

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari