Odlomak

UVOD

Racunovodstvo je usmereno na ispunjenje informativnih zahteva i eksternih korisnika i potreba uprave preduzeca. Knjigovodstvo je racunska osnova menadzmenta racunovodstva i njegov zadatak je da obezbedi sve podatke neophodne za razlicite delove racunovodstva (finansijskog i upravljackog). Cilj knjigovodstva uvek zavisi od cilja preduzeca a to su uglavnom  utvrdivanje rezultata poslovanja,stanje imovine,podaci za kontrolu rada,za planiranje poslovanja i kontrolu izvrsenja planskih velicina.

  KNJIGOVODSTVO-POJAM I CILJEVI

Knjigovodstvo obezbeduje podatke koji se na razlicite nacine primenjuju u pojedinim delovima racunovodstva. To je osnovni razlog zbog cega se knjigovodstvo najcesce definise kao racunska osnova racunovodstva. Knjigovodstvo pri racunovodstvenom planiranu pruza osnovu tako sto pri izradi plana i uvek polazi od sadasnjeg stanja a potom omogucava pružanje podataka o ostvarenom rezultatu kao i o stanju imovine. Knjigovodstvo mora raspolagati pouzdanim informacijama da bi se donele sto kvalitetnije poslovne odluke.
Ciljevi knjigovodstva se izvode iz ciljeva preduzeca. Ono pocinje osnivanjem preduzeca i prestaje trenutkom njegove likvidacije. Osnovni ciljevi knjigovodstva su :
1. utvrdivanje rezultata poslovanja ( dobitka ili gubitka ) u odredenom vremenskom periodu;
2. utvrdivanje stanja imovine,obaveza kao i sopstvenog kapitala na odredjeni dan obracuna;
3. pruzanje podataka za kontrolu rada lica koja rukuju pojedinim delovima imovine preduzeca;
4. pruzanje podataka za planiranje rezultata poslovanja,stanja imovine kao i priliva i odliva novca;
5. pruznje podataka za kontrolu izvrsenja planskih velicina.
Da bi svi ovi navedeni ciljevi bili ostvareni neophodno je da menadzment racunovodstva prikupi sve informacije koje dokazuju nastanak svakog poslovnog dogodaja tj. prikupljanje, klasifikovanje, reklasifikovanje, belezenje, cuvanje podataka i naravno izvestavanje o nastalim poslovnim dogadajima ( a sve to predstavlja zadatke knjigovodstva ).
Postoje dva metoda vodjenja knjigovodstva: prosto i dvojno knjigovodstvo.

Prosto knjigovodstvo je nezaokruzen sistem u kome se vode evidencije o pojedinim delovima imovine, kao sto su: gotovina, roba, duznici, poverioci. Evidencija ne moze se utvrditi ni ukupna vrednost imovine i obaveza, a ni ostvareni rezultati poslovanja.

Dvojno knjigovodstvo je zaokruzen sistem evidencije u koji su ukljuceni svi delovi imovine, obaveze i kapital, kao i promene na njima, sto omogucava da se na osnovu knjigovodstvenih podataka utvrdi ukupna vrednost imovine, obaveza i rezultat poslovanja preduzeca.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari