Odlomak

UVOD

Određivanje vrijednosti preduzeća predstavlja izrazito složen proces koji zahtjeva od procjenitelja široko teorijsko znanje, kao i praktično iskustvo. Pri samom procjenjivanju potrebno je da se procjenitelji drže strukovnih pravila, te načela i standarda vrednovanja kako bi procijenjena vrijednost bila što objektivnije određena.
Vrijednost preduzeća nije jednostavno utvrditi, te bi se mogla definisati kao vrijednost imovine preduzeća. Međutim, u savremenom je okruženju takvu definiciju potrebno proširiti, odnosno osim same vrijednosti imovine, u procjenu je potrebno uključiti i očekivane buduće koristi koje će preduzeću donijeti uloženi kapital.
Problem vrednovanja sastoji se u pronalaženju odgovora na pitanje: ″Ostvaruju li kompanije želje svojih vlasnika da uvećavaju njihovo bogatstvo i tako dugoročno ostvaruju svoj cilj?″.
Često se postavljaju pitanja: koliko vrijedi određeno preduzeće te kako najbolje procijeniti njegovu vrijednost? Brojni su načini vrednovanja preduzeća.

METODI PROCJENE VRIJEDNOSTI PREDUZEĆA

U praksi se danas možemo sresti s mnogim metodama procjene preduzeća. Valja napomenuti kako nije svaka metoda primjerena za svaku situaciju. Potrebno je dobro poznavanje metoda kako bi se izabrala najprimjerenija, odnosno ona koja će dati najrealniju sliku vrijednosti preduzeća. Parametri koji bi mogli uticati na izbor metode procjene vrijednosti jesu:
• istorija preduzeća i priroda njegovog poslovanja,
• ekonomski izgledi uopšte,
• knjigovodstvena vrijednost i
• finansijsko stanje poslovanja, sposobnost sticanja zarade, sposobnost plaćanja dividende, nematerijalne vrijednosti, prodaja dionica korporacija koje se bave istim ili sličnim poslovanjem, ako su njihove dionice prodavane na slobodnom i otvorenom tržištu.

Upravo, s obzirom na mnogobrojnost metoda procjena, različiti autori su izvršili različite klasifikacije. Međutim, svaka metoda se temelji ili na imovini preduzeća ili na zaradi preduzeća. U sklopu metoda temeljenih na imovini preduzeća navode se:
• metoda određivanja knjigovodstvene vrijednosti preduzeća,
• tržišne vrijednost preduzeća,
• te likvidacijske i zamjenske vrijednosti preduzeća.

Zatim, tu pripadaju i metoda određivanja vrijednosti preduzeća prema rentabilnosti grane,metoda određivanja vrijednosti preduzeća prema poznatom prinosu istovrsnih preduzeća.

U okviru metoda temeljenih na profitnoj snazi preduzeća navode se metoda cijena/zarada, metoda određivanja vrijednosti preduzeća temeljena na bazi dobiti od dividendi, metoda kapitalizacije dobiti preduzeća, vrijednost preduzeća na bazi sadašnje vrijednosti budućih novčanih tokova, zatim primjenom ekonomske dodane vrijednosti, primjenom tržišne dodane vrijednosti, primjenom novčane dodane vrijednosti itd.

Koju će vrstu metoda pojedino preduzeće koristiti, zavisi o budućem položaju cijelog ili dijela preduzeća i strukturi faktora poslovanja.

No votes yet.
Please wait…

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari