studenti
Mesto za uspešne studente

Oko kao optički instrument

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

UVOD
U ovom radu oku osim u medicinskom, pristupam i u fizikalnom smislu. Posmatramo ga kao optički instrument. Osim što nam oko pomaže da vidimo, prima više od 80% osjetilnih podražaja i tako obavlja vrlo važne funkcije u ljudskom tijelu. Oko ima kompleksnu građu i razne funkcije.
Proces vida započinje kada se svjetlosna zraka, koja se odbija od objekta i putuje kroz oko, refraktira i fokusira u žarištu. Žarište se nalazi na mrežnjači. Mrežnjača ima mnoštvo stanica koje hvataju slike na isti način kao i film u fotoaparatu pri izloženosti svjetlu. Te slike se zatim šalju prema mozgu putem vidnog živca i tamo se interpretiraju. Tako vidimo. U smislu geometrijske optike, kada oko gleda neki objekat, zrake svjetlosti se odbijaju od taj objekat. Prva zraka koja dolazi paralelno sa glavnom optičkom osom refraktira se na sočivu te prolazi kroz fokus. Druga zraka prolazi kroz centar sočiva. Tačka gdje se sijeku ta dva pravca označava mjesto gdje će nastati slika koju vidi to oko. Slika je realna i obrnuta te se oko mora akomodirati, to jest prilagoditi konvergenciju položaju predmeta.

Oko nije uvijek savršeno i nekada se događaju razni poremećaji u akomodaciji oka kao npr. kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam, ili neke druge bolesti kao npr. strabizam, ambliopija, mrena itd.

1 OKO

Ljudsko oko (slika 1.) jedan je od najsavršenijih optičkih uređaja, te zajedno u sprezi s mozgom, predstavlja “ulazna vrata” bez kojih je teško i zamisliti svijet oko sebe. Preko 80% vanjskih podražaja nam dolazi putem osjetila vida. Omogućuje svjesnu percepciju svjetla, vid, razlikovanje boja i percepciju dubine. Ljudsko oko ima vidni ugao od 200˚ i može razlikovati 10 miliona nijansi boja.
Oko, odnosno vid, omogućuje nam, kako osnovne radnje poput kretanja i komunikacije s okolnim svijetom, tako i učenje, uživanje i ostale ljudima svojstvene aktivnosti. Dugo vremena kroz istoriju čovječanstva to je bio i glavni i jedini optički uređaj kojim se istraživao Svemir. U fizici je prepoznata važnost oka, njegova kompleksnost i veličina. Proučavanju oka se posebno posvetila optika kao dio fizike.
Cilj seminara je na znanstveni i fizikalni način objasniti građu oka, njegovu funkciju, način na koji stvara sliku, njegove prednosti te neke mane koje se mogu dogoditi.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: ,

1 Komentar

  1. kvalitetean rad

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.