studenti
Mesto za uspešne studente

Predrasude i stereotipi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

UVOD

Kroz mnoge životne uloge i situacije upoznajemo veliki broj interesantnih osoba različitog nivoa obrazovanja i socijalnog statusa. Svaka od njih suočava se sa različitim problemima, kao što su: stres, strah, nezadovoljstvo, osjećaj odbačenosti i slično. Također jedan od gorućih problema današnjice s kojim se većina osoba susretne tokom svog života jesu predrasude o nekome ili nečemu, ponekad i o njima samima. Tada ljudi, i ne razmišljajući, odbacuju takvu „obilježenu“ osobu iz svog društva. Predrasude postaju glavni problem nečijeg neuspjeha i odbačenosti, a glavni objekti istih su i dalje vjera, nacija, spol, tjelesne i mentalne mane. U prvo dijelu svog seminarskog rada upoznat ću vas sa samom definicijom predrasude i njenim nastankom, dok ću se u drugom dijelu više posvetiti načinima suzbijanja i prevazilaženja predrasuda. U nastavku sam pisala o stereotipu konvencionalnih predrasuda, gdje sam navela osnovne osobine koje karakteriziraju stereotipe, bazirala sam se takođe na etničke ili nacionalne predrasude. Cilj mi je da usmjerim ljude ka tome da ne osuđuju druge na osnovu tuđih mišljenja, jer svi imaju pravo na vlastite izbore koje treba pokušati prihvatiti i razumjeti.

 

 

 
DEFINICIJA PREDRASUDA

Predrasuda je unaprijed donesen sud o nekome ili nečemu koji je zasnovan na  nedokazanim  tvrdnjama, odnosno negativni stav prema nekoj skupini ili prema pojedincu. One su često temelj raznih oblika nepravednog ponašanja i diskriminacije prema onom na koga se odnose. „Predrasude su emocionalno obojene i sprječavaju nas da ispravno procjenjujemo ljude, predmete i situacije. One su stavovi, uvjerenja koji nisu zasnovani na činjenicama i kao takvi su veoma postojani. Kako predrasude često sadrže negativni i neprijateljski stav prema objektu, to predstavlja ozbiljan problem u društvenom ponašanju.“  U predrasude ubrajamo sve vrste osuđivanja, podcjenjivanja, neprijateljski stav, a bitnu odliku predrasuda čini neosnovanost, nepostojanost dokaza i utemeljenih činjenica. One su podložne generalizaciji koja se održava čak i do danas. Svaka borba protiv predrasuda mora započeti u porodici. Razlog tome jeste što roditelji često djecu plaše raznim pričama o nekoj osobi koja živi u njihovoj okolini i ima određenu manu, i samim tim djeca stvaraju predrasude o različitim osobama. To je sasvim pogrešan pristup koji se treba iskorijeniti iz svake porodice.
Francis Bacon, engleski filozof, o predrasudi kaže: „ Idoli i pogrešni pojmovi uvijek su zaposjedali ljudski razum i na taj način priječili put istini, a čak i kad se taj pristup i oslobodi, oni uvijek iznova izranjaju pri stjecanju novih znanja i pravi su teret, sve dok ne budemo svjesni i po mogućnosti od njih zaštićeni. Čvrstom i svečanom odlukom ih se treba odreći i bez ostatka osloboditi i očistiti razum. „  U današnjem vremenu moral je izgubio svoju vrijednosti i zbog toga su ljudi sve više podložni predrasudama jer ne osjećaju sram zbog učinjenog. Sve više se služe lažima i spletkama, gazeći preko drugih da bi ostvarili vlastiti cilj. „ Spletkarenje je prenošenje drugima ono što neko čuje o nekome i to baš toj osobi i na taj način da to prouzrokuje razdor među tim dvjema osobama, poremeti njihove iskrene odnose ili poveća već postojeću ozlojeđenost među njima.“

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: , ,

1 Komentar

  1. Veoma mi je koristio ovaj rad. Hvala

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.