Odlomak

Industrija za preradu voća predstavlja jednu od najmlađih industrijskih grana u našoj zemlji, sa vrlo specifičnim obilježjima razvoja. Početak prerade voća, i to uglavnom šljiva, u organizovanijem obliku zabilježen je još krajem 1887. godine. U periodu od 1920. godine do Drugog svjetskog rata može se smatrati kao period nastajanja ove proizvodno industrijske grane i usvajanje elemenata koji će ovoj proizvodnji dati osnovna obilježja industrijske grane. Industrijski kapaciteti u to vrijeme iznosili su oko 3000 tona gotovog proizvoda sa pretežno zanatskim karakterom rada. Međutim, mora se istaći da je sa ovim proizvodima formiran prvi pojam konzervisanog voća i povrća na domaćem tržištu. Istovremno ove radionice su odigrale ulogu prvih centara za školovanje stručnog i radničkog kadra za ovu vrstu prerade. Veći broj ovih radionica dobijao je širi karakter organizovanije proizvodnje, tako da se ne samo održao već i sada spada u grupu značajnih proizvođača konzervisanog voća u vidu prerađevina i gotovog robnog proizvoda.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 14 stranica
  • Voćarstvo -
  • Školska godina: -
  • Skripte, Agronomija
  • Srbija,  Novi Sad,  Poljoprivredni fakultet, Novi Sad  

Više u Agronomija

Više u Skripte

Komentari