studenti
Mesto za uspešne studente

Biodiverzite – ptice

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Klasa Aves obuhvata 28 redova, 170 familija, odnosno 9.990 recentnih vrsta u svetu. Na teritoriji naše zemlje zabeleženo je 382 vrste ptica.
Ptice su visoko razvijena grupa kičmenjaka, koju mnogi zoolozi smatraju i najviše diferenciranom. Evolutivnim razvojem stekle su četiri osobine, kojima su se jasno odvojile od predačkih gmizavačkih grupa. To se pre svega odnosi na posedovanje perja . Pero je nastalo od krljušti gmizavaca drastičnom promenom forme – proširivanjem i stanjivanjem.
To je prvobitnim pticama omogućilo toplokrvnost, a potom i letenje. Najznačajniji fosilni nalazi koji svedoče o pojavi ovih struktura potiču iz centralne Evrope, iz perioda jure, pre 140 miliona godina. Te su se ptice nalazile na obali praokeana, koji se kasnije povukao. Na tom mestu se danas nalazi južna Nemačka (Bavarska), tačnije kamenolomi krečnjaka, koji je dosta kopan za potrebe litografske štamparske industrije još sredinom XIX veka. Tako je 1861. godine pronađeno nekoliko celih, dobro očuvnanih skeleta praptice, koja je poslužila kao najznačajniji dokaz Darvinove teorije evolucije. Dobila je ime Archaeopteryx, odnosno „drevno krilo“ (slika 1).

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.