studenti
Mesto za uspešne studente

Fizicke, hemijske i bioloske karakteristike zemljista

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Zemljište predstavlja jedan od najvažnijih prirodnih resursa, neprocenjivo je dobro celog čovečanstva. Ono je ograničeno i uništivo dobro koje se sporo obrazuje ali relativno lako i brzo uništava.

Zemljište se, kao skup fizičkih i hemijskih svojstava, može posmatrati i kao multifunkcionalni sistem. Funkcije zemljišta su brojne: proizvodnja biomase i hrane; vezivanje i čuvanje mineralnih materija, vode, organske materije, gasova itd.; životna sredina za ljudska bića; izvor raznih materijala i akumulacija ugljenika.

Korišćenjem zemljišta često dolazi do poremećaja ravnoteže pojedinih sastojaka zemljišta što neminovno dovodi do njegovog oštećenja. Jedna od mera zaštite i očuvanja zemljišta je sprovođenje monitoringa što predstavlja trajno praćenje stanja svih promena u poljoprivrednom i nepoljoprivrednom zemljištu a posebno praćenje sadržaja opasnih i štetnih materija. Preduslov za praćenje stanja zemljišta i potencijalno štetnih promena u njemu je dobro poznavanje fizičkih, hemijskih i bioloških karakteristika zemljišta. Pomenute karakteristike će biti obrađene u ovom seminarskom radu.

2. ZEMLjIŠTE

Pod zemljištem podrazumevamo površinski sloj Zemljine kore koji je većinom plodan i koji se stalno menja u dinamičkim procesima pod uticajem klimatskih i bioloških faktora kao i usled ljudske aktivnosti. Zemljište je prirodno telo nastalo pod uticajem živih organizama a sastoji se od čvrste (minerali i organske materije), tečne i gasovite faze. Na površini se graniči sa vazduhom, vodom i biljnim materijalom (koji nije započeo razgradnju). Smatra se da neka površina nije zemljište ukoliko je stalno prekrivena vodom (više od 2,5m). Donju granicu, koja razdvaja zemljište od nezemljišta, je teško definisati. U cilju klasifikacije donja granica se arbitrarno postavlja na 2 metra.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.