Odlomak

U današnjem, modernom, urbanom i visoko industrijalizovanom svijetu, gdje kretanje cijene nafte određuju moćni svjetski lobiji i ekonomske velesile na čelu sa SAD‐om, uslijed ogromne potrošnje nafte i naftnih derivata, dolazi do smanjenja zaliha nafte, te uz
drastičan porast cijena te daleko najvrijednije energije, slijedi cijeli niz drugih poskupljenja, koja prethode globalnoj finansijskoj krizi, čije smo i sami svjedoci posljednjih nekoliko mjeseci. Uporedo, putem različitih medija, kanala, skupova, foruma, potiče se sve veća primjena alternativnih energenata. Alternativni energenti podrazumijevaju goriva dobijena od ugljena, obnovljivih goriva, alkohola i plinskih goriva.
Prema određenim procjenama, čak oko 50% naftnih derivata, benzina i plina troši se za potrebe prevoza. Potreba za smanjenjem potrošnje konvencionalnih goriva, cijene tih goriva, potrebna je modifikacija da bi se mogla koristiti alternativna goriva u svrhu prevoza. U prvi plan se postavljaju tečni naftni gas (TNG) kao alternativa. U prilog korištenju TNG‐a idu i cijena energenata, dostupnost energenta, rasprostranjenost stanica za snabdjevanje, uticaj na okolinu, te sigurnost pri upotrebi, dok je uticaj na pogonski agregat u poređenju sa naftnim derivatom ‐ benzinom tema izučavanja ovog diplomskog rada.
Tečni naftni gas se sve više koristi i u našoj zemlji. Veliku primjenu ima u domaćinstvu (sve je veći broj korištenja za grijanje tokom zime, te za spremanje hrane svakodnevno), zatim u poljoprivredi, industriji, građevinastvu, ugostiteljstvo i turizam, ali i u saobraćaju (koriste ga benzin automobili, jer je moguća modifikacija, odnosno korekcija, a uštede su značajne).
Istraživanja su pokazala da benzin gubi bitku protiv tečnog naftnog gasa i da će i u budućnosti ogromna korist ići u prilog TNG.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Diplomski radovi

Više u Saobraćaj

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese