Odlomak

Када је аутомобилска индустрија почела да се развија око 1900. године, многи констурктори су сматрали да ће електричан погон бити усвојен за покретање друмских возила. Такав став лежи у чињеници да је технологија кориштена у електричном трамвају у то вријеме била добро развијена док су се мотори СУС тада тек почели развијати. Погонски систем електричних возила сачињавали су: оловни акумулатори и мотори једносмјерне струје чија је брзина регулисана посредством отпорника.
Предност мотора СУС над електричним погоном осигуран је око 1915. године. Тада су степен и брзина развоја мотора СУС у односу на електрични погон били такви да су обезбјеђивали тежње лјуди за све бржим и снажнијим возилима. Могући узрок који је у први план избацио возило СУС мотором била је појава електричног покретача СУС мотора.
Посљедица свих неповољних услова за развој ЕВ довела је до готово потпуног престанка развоја и производње електричних возила око 1920. године. Ренесанса ових возила наступа шездесетих година са развојем еколошке свијести код људи. Енергетска криза седамдесетих додатно је убрзала развој електричних возила.
Основни недостатак електричних возила у односу на класична возила (са СУС мотором) да је домет ових возила знатно мањи. Затим се као рјешење појављују хибридна електрична возила (ХЕВ), која имају могућност комбиновања два различита погона, а један од њих је управо електрични.
Циљ овог рада јесте упознавање људи са новом генерацијом електричних аутомобила која све више и више улази у употребу широм свијета. Такође, као за циљ би се могло рећи и да је повећање еколошке свијести грађана о штетности издувних гасова аутомобила који користе дизел или бензин гориво за разлику од електричних аутомобила која у великој мјери смањују загађење ваздуха.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 22 stranica
  • Saobraćaj /
  • Školska godina: 2023
  • Maturski Radovi, Obrazovanje, Saobraćaj
  • Bosna i Hercegovina,  Bijeljina,  Univerzitet Sinergija u Bijeljini   Техничка школа „Михајло Пупин“ Бијељина

Više u Maturski Radovi

Više u Obrazovanje

Više u Saobraćaj

Komentari