Odlomak

Општи Састав Моторног Возила:

 1. Рам,
 2. Мотор,
 3. Трансмисија,
 4. Точкови,
 5. Систсм еластичног ослањања,
 6. Систем за управљање,
 7. Систем за кочење.

Рам има задатак да прими и пренесе сва оптерећења па и оптерећења од каросерије и терета у њој на подлогу и обрнуто.

Мотор је погонска машина која неки вид енергије континуирано претвара у механички рад. Ако претварање енергије није континуирано, машина се назива актуатор.

Трансмисија (систем за пренос снаге) обухвата све делове и склопове на возилу који преносе снагу од мотора до погонских кретача возила. Трансмисија има задатак не само да пренесе снагу од мотора до погонских кретача возила него и да изврши промену облика погонских карактеристика мотора, односно промену параметара његове снаге.

Точкови као кретачи на возилу имају задатак да приме и пренесу на подлогу целокупну тежину возила и да омогуће кретање и маневрисање возила уз пригушивање удара који се са подлоге преносе на возило. Према намени точкови могу бити: погонски, управљачки и ослоњачки.

Систем еластичног ослањања обезбеђује еластичну везу између точкова и оквира или каросерије и омогућава да се све реактивне силе и моменти који се јаве између точка и тла пренесу на каросерију уз што веће ублажавање.

Систем за управљање обезбеђује кретање возила у жељеном правцу.

Систем за кочење обезбеђује смањивање брзине кретања возила до заустављања или до неке мале брзине, са конкретним успорењем.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

 • 27 stranica
 • МОТОРИ И МОТОРНА ВОЗИЛА /
 • Školska godina: 2018
 • Maturski Radovi, Saobraćaj
 • Srbija,  Kraljevo,  --- Srbija | Kraljevo ---   ЕСТШ „НИКОЛА ТЕСЛА“ КРАЉЕВО

Više u Maturski Radovi

Više u Saobraćaj

Komentari