Odlomak

Пекинг или Беијинг је главни град Народне републике Кине и други по величини град у Кини са 21 милион становника. Историја Пекинга сеже и до 3000 година уназад. Пословни центар надмашује многе свјетске метрополе. Велики је контраст модерних зграда те старих царских храмова. Једне од најимпресивнијих зграда су „ Птичје гнијездо „ и „ Водена коцка „ модерне грађевине направљене за Олимпијаду 2008. године. У супротности томе је Забрањени град, древна царска резиденција династија Минг и Qинг са више од 9.000 соба, окружене високим пурпурним зидинама и златним крововима. Забрањени град је вијековима био обавијен велом тајни и у њега нису смјели крочити обични смртници. У близини се налази и највећи трг на свијету, Тиананмен трг који заузима око 40 хектара површине. Љетну Палачу окружује највећи и најбоље очуван царски врт у цијелој Кини. Током династије Qинг, била је љетним уточиштем од врућине Пекинга за царску породицу.

Једна од атракција Пекинга је и тржница Вангфујинг која је савршено мјесто за пронаћи најнеобичније кинеске специјалитете, шкорпионе, свињски мозак, морске звијезде, крв од патке, па чак и похане псе. Туристи их често купују, а затим их фотографирају и баце. Само најхрабрији их заправо и пробају. Свакако треба посјетити и царске гробнице династије Минг те Свети Пут с дивовским мраморним људским и животињским ликовима који чувају гробно подручје царева династије Минг.

Свега сат времена вожње од Пекинга налази се Велики кинески зид, највећа грађевине на свијету, дугачка готово 9.000км, за коју кажу да се види чак с Мјесеца. Зид је грађен током пуних 20 вијекова као обрана Кине од честих упада номада са сјевера. Уврштен је 1987. на листу свјетске баштине УНЕСЦО-а. Када сте у Пекингу, свакако препоручамо да пробате свјетски познати кинески специјалитет, Пекиншку патку.

No votes yet.
Please wait…
Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 21 stranica
  • Geografija /
  • Školska godina: 2024
  • Maturski Radovi, Geografija
  • Bosna i Hercegovina,  Banja Luka,  Nezavisni univerzitet Banja Luka   УГОСТИТЕЉСКО–ТРГОВИНСКА–ТУРИСТИЧКА ШКОЛА БАЊА ЛУКА

Više u Geografija

Više u Maturski Radovi

Komentari