Odlomak

Територија општине Мајданпек се простире између Ђердапског језера на северу, Мироча на североистоку, Дели Јована на истоку, Стола на југу, Малог Крша и Великог Крша на југозападу, северних обронака Хомољских планина на западу и планинских масива Старице и Шомрде на северозападу. По површини од 932 km2  општина Мајданпек налази се на једанаестом месту у Републици.

Административно, општина се граничи са општинама Браничевског округа на југозападу (Голубац, Кучево и Жагубица) као и са 3 општине из Борског округа (Кладово, Неготин и Бор) на источном и јужном делу територије, док северним делом територије, Дунав представља природну границу са суседном Румунијом.

Саобраћајна инфраструктура има посебан значај са спајањесвих елемената и фактора производње (предмета рада, радне снаге, процеса размене…) у јединствен процес репродукције и опште мобилности фактора приврдног развоја. С друге стране, развој саобраћаја уско је условљен укупним привредним развојем, посебно рударством и индустријом и доприноси смањењу транспотних трошкова. Степен развијености и разноврсности саобраћајне инфраструктуре битан је чинилац за алокацију појединих производних капацитета и укупне инвестиционе активности. Привреда Мајданпека има ту погодност да јој је доступно коришћење путева, железнице и воденог саобраћаја на Дунаву. Мрежа и дужина путева показује да Мајданпек има задовољавајућу густину путне и саобраћајне инфраструктуре.  Укупна дужина путева износи 413km и са 2,26 km путева по km2 површине и 27,2 m по становнику има путну мрежу у просеку Србије и Региона. Друмским саобраћајницама општина Мајданпек повезана је са два крака са аутопутем Суботица – Београд – Скопље – Софија, односно Атина. Мрежа друмских саобраћајница (магистралних, регионалних и локалних) је изузетно добра, мада је квалитет коловоза неуједначен.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 25 stranica
  • Урбана и рурална географија /
  • Školska godina: 2023
  • Seminarski radovi, Geografija
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET U BEOGRADU - Geografski fakultet  

Više u Geografija

Više u Seminarski radovi

Komentari