Odlomak

Novi Zeland je ostrvska država na jugozapadu Tihog okeana. Sastoji se od dve glavne kopnene mase Severnog i Južnog ostrva i više od 700 manjih ostrva, ukupne površine 268.021 kvadratnih kilometara. Novi Zeland je udaljen oko 2.000 kilometara istočno od Australije preko Tasmanskog mora i 1.000 kilometara južno od ostrva Nova Kaledonija, Fidži i Tonga. Raznovrsna topografija zemlje i oštri planinski vrhovi, uključujući Južne Alpe, duguju mnogo tektonskom uzdizanju i erupcijama vulkana. Glavni grad Novog Zelanda je Vellington, a najmnogoljudniji grad je Auckland.
Novi Zeland je član Ujedinjenih nacija, Zajednice nacija, ANZUS-a, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, ASEAN Plus Sik, Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, Tihookeanske zajednice i Tihookeanskog foruma.
Prvi evropski posetilac Novog Zelanda, holandski istraživač Abel Tasman, nazvao je ostrva Staten Land, verujući da su deo Staten Landta koji je Jacob Le Maire video na južnom kraju Južne Amerike. Hendrik Brouver dokazao je da je južnoamerička zemlja 1643. godine malo ostrvo, a holandski kartografi su Tasmanovo otkriće naknadno preimenovali u latinski, po holandskoj provinciji Zeeland.

 

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Geografija

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese