Odlomak

Територија југозападног дијела Балканског полуострва, укључујући територију данашњег Косова, често је мјењала и становнике и владаре. У античком добу та територија називана је Дарданија и њоме су владали дардански краљеви. Област Дарданије затим је потпала под власт Македонаца, а после илирских ратова потпала је под власт Римске империје. Подjела Римске империје на Источну и Западну означила је и њен пад, након чега је наведена територија потпала под власт Византијске царевине

Током неколико вијекова нове ере, староседеоци наведене територије Илири, под утицајем римске и византијске, а касније и словенске културе, трансформисани су у нову етничку групу – Албанце, који су се за свој опстанак борили против Визигота, Хуна и Острогота, касније и Словена. Изложени утицају Хеленизма, Албанци су свременом прихватили хришћанство као своју вјеру, с тим што су они из јужног дјела садашње Албаније задржали православље, а са сјеверног, укључујући и Космет, већим дјелом прешли у католичанство. На простор данашњег Косова и Метохије, током VI и VII вијека продиру Словени. Најпре се ту усталила бугарска царевина, чија је власт све до XII вијека смјењивана са византијском Током XII века, на Косово почињу да продиру Срби из Рашке, да би наредних триста година Косовом (дијелом и цијелим) владала средњевековна Србија. За вријеме њене владавине на Косову су изграђене бројне цркве, манастири и други споменици културе. Косово тог времена било је веома важан дио српске државе. Призрен је био престоница српских владара – Душана и Уроша, а Пећ сједиште Српске патријаршије. На Косову је, у ствари, утемељена српска средњовековна државност, а оно је постало и средиште српске духовности. Косово и Метохију, српску јужну покрајину, карактерише изузетно бурна и динамична историја. Заузима простор на којем су се вјековима (и миленијумима) сусретали и сукобљавали разни народи и њихови владари.

На Косову и Метохији пуних девет вијекова станују двије етничке заједнице – Срби и Албанци, језички, цивилизацијски и конфесионално различити. Љубав, слога и разумјевање између њих готово никада није била на завидној висини. Кулминација неслоге избила је на површину пред крај XX вијека, која је резултирала у агресији снага НАТО-а на СРЈ/Србију и у насилном издвајању Косова и Метохије из Савезне Републике Југославије и Србије.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 14 stranica
  • Geografija Branka Ivanović
  • Školska godina: 2022
  • Maturski Radovi, Esej, Geografija, Istorija
  • Bosna i Hercegovina,  Višegrad,  APEIRON - Fakultet pravnih nauka   JU SŠC Petar Petrović Njegoš Čajniče

Više u Esej

Više u Geografija

Više u Istorija

Više u Maturski Radovi

Komentari

Click to access the login or register cheese