Odlomak

Велики замах ренесансе донео је жив интерес за антику и њене културно-уметничке тековине. Велики значај има и откриће Америке, прва путовања око света, сазнање о положају Земље у свемиру.
Шеснаести век је и доба када музичка уметност добија све већи углед, што се не огледа само у интезитету музичког живота по свим значајним средиштима тадашње Европе већ и у општем гледању на улогу музике, која улази као саставни део у појам добро васпитаног и образованог човека.
У шеснаестом веку се такође развија и професионализам, али поједини уметници нису само мајстори своје струке већ имају широк интерес и за остале. Обо доба је инструменталној музици први пут омогућило самосталност и слободу коју дотад није имала.

Доба које се назива ренесанса представља завођење нових идеја и поглед како у политици тако и у хуманистичким наукама и уметнисти. Тако ће у 16.веку, поред инструменталне уметности, која је већ споменута, доћи и до првих покушаја драмске уметности у Италији и Француској. Обе ове уметничке врсте потпуно ће се развити у следећем веку.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 16 stranica
  • Доба Ренесансе /
  • Školska godina: 2014
  • Seminarski radovi, Istorija, Umetnost/Dizajn
  • Srbija,  Kikinda,  Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi  

Više u Istorija

Više u Seminarski radovi

Komentari