Odlomak

Гледано с политичко-стратешког стајалишта, раздобље Другога светског рата до немачког напада на Совјетски Савез врло је сложено. Томе је највише придонело изненадно савезништво између Хитлера и Стаљина, а потом неочекивана немачка победа на Западу. Будући да су Британци одбили све Хитлерове мировне предлоге, он формално почиње припреме за инвазију под кодним називом „Морски лав“. Кроз ову операцију преламају се, као кроз призму, интереси великих сила. Хитлер је, користећи стратешки предах између победе на Западу и напада на Совјетски Савез, покушавао искористити операцију у сврху стратешког обмањивања. Сама операција никада није на немачкој страни озбиљно припремана. Према Западу Хитлер је желио извршити притисак на Велику Британију како би је присилио да прихвати његове мировне услове, а њена задаћа према Истоку била је подржати Стаљина у уверењу да не треба очекивати офанзивна деловања с немачке стране пре него што заврше рат с Великом Британијом. Може се рећи да је Хитлеров покушај обмањивања имао успеха када је реч о Стаљину, али да није постигао циљ када је у питању Велика Британија. У овом случају претње инвазијом само су помогле Цхурцхиллу да лакше окупи људе око себе након пораза у Норвешкој и Француској у мају 1940. године.

Операција Морски лав (нем. Unternehmen Seelöwe) је било име за немачки план инвазије Уједињеног Краљевства у Другом светском рату. Никада није спроведена. Припреме за напад на Уједињено Краљевство започеле су одмах након пада Француске, када је преовлађујуће осећање у Немачкој било да је рат на западу добијен. Међутим, Британија је одбила да отпочне мировне преговоре због чега је Немачка била принуђена да предузме конкретне мере како би сломила британски отпор. Велики адмирал немачке ратне морнарице Ерих Редер био је задужен за израду бројних студија о могућности немачког напада на британију морским путем преко Ламанша.

Планирање операције Морски лав

Пошто је Велика Британија одбила Фиреров предлог у вези са мировним преговорима, и низ растућих стратегија којима је на располагању за напредовање, Хитлер се сложио да напредује са операцијом Морски лав под четири услова.

Прво, Краљевско ваздухопловство морало је бити елиминисано, као што су немачки војни планери већ предложили као услов 1939. године. Друго, Ла Манцхе је морао бити очишћен од непријатељских мина и стратешки засут немачким минама. Треће, артиљерија треба бити постављена дуж Ла Манцхе-а. На крају, Краљевска морнарица морала је бити заустављена да спречи немачко искрцавање на обалу

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 13 stranica
  • Istorija Danilo Markovic
  • Školska godina: 2022
  • Maturski Radovi, Istorija
  • Srbija,  Bela Palanka,  UNIVERZITET U BEOGRADU - Geografski fakultet  

Više u Istorija

Više u Maturski Radovi

Komentari

Click to access the login or register cheese