Odlomak

Tokom školovanja, jako mi se dopao predmet geografija, jer je sam po sebi zanimljiv. Učimo o onome što nas okružuje i to zapravo, na neki način, čini opštu kulturu svakog čovjeka. Za maturski rad iz geografije izabrao sam temu Svjetsko more, iz razloga što sam mogao da istražujem i naučim mnoge zanimljive i naravno, korisne stvari.
Svjetsko more čine vodene mase na površini Zemlje prosječno jednakih fizičkih i hemijskih svojstava, koje su u međusobnoj vezi. More je veliko tijelo morske vode koje je dijelom ili u potpunosti okruženo kopnom. Mora se, prema stepenu izolovaosti, mogu podijeliti na:
 unutrašnja (sredozemna, između kontinenata),
 ivična (uz rubove kontinenata) i
 međuostrvska (između arhipelaga).
Šire gledano, more je međusobno povezan sistem Zemljinih slanih, okeanskih voda — koje se mogu smatrati jednim globalnim okeanom. Na savremenim kartama, u razmjerama 1:85.000.000 vide se četiri okeana: Atlantski (24), Sjeverni ledeni (7), Indijski (4) i Tihi (33). Brojke u zagradama predstavljaju mora koja se mogu iščitati iz razmjera 1:30.000.000 i 1:3.000.000. Iz prethdodno navedenog možemo zaključiti da postoji 68 mora koja se mogu iščitati sa karte.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Geografija

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari