studenti
Mesto za uspešne studente

Osnovna sredstva i njihovo trošenje

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

 

Finansijsko računovodstvo kao proces zasnovano je na sistemu jednoobraznog dvojnog knjigovodstva i predstavlja skup načela, metoda i postupaka prikupljanja, klasifikovanja i obuhvata poslovno-finansijskih podataka, kao i primjenu i podnošenje finansijskih izvještaja (bilans stanja, bilans uspjeha, bilans novčanih tokova i promijena na kapitalu).
Finansijsko računovodstvo je jedini informacioni izvor o finansijskom položaju i uspjehu preduzeća za eksterne korisnike informacija (vlasnici, kreditori, finansijski i poslovni partneri, porski organi i drugi).
Na osnovu finansijskog izvještaja ovog računovodstva, eksterni korisnici donose svoje odluke, a u suštini nemaju vlastitu kontrolu nad pripremom tih izvještaja. Zbog toga je finansijsko računovodstvo regulisano opšteprihvaćenim računovodstvenim načelima i standardima, te zakonskim propisima, koje određuju formu i sadržaj finansijskih izvještaja preduzeća.
Pojam osnovnih sredstava
Pod pojmom osnovnih sredstava podrazumijevaju se ona sredstva koja s pri korišćenju postepeno troše, ne mijenjajući svoj fizički (konkretni) oblik, dok svoju vrijednost prenose srazmjerno trišenju na učinke (gotove proizvode ili usluge).

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.