Odlomak

1 Uvod.
Pored mehanickog i hemijskof filtriranja ,doro znamo da postoji i biolosko filtriranje. Pod bioloskim filtriranjem podrazumevamo stvaranje populacija korisnih bakterija ( aerobne i anaerobne) koje uspostavljaju biolosku ravnotezu odnosnokruzenje azota.

Materijal koji sluzi za filtriranje nazivamo filterski medij i u bioloskom filtriranju on predstavlja zivotni prostor tih korisnih bakterija. Hteo bih jos da napomenem da mehanicki i hemijski mediji ako ih ne diramo duze vreme, takodje postaju staniste za korisne bakterije. Ali tu sad postoji problem sto te medije moramo redovno da cistimo jer oni imaju prevashodno namenu za mehanicko i hemisko preciscavanje, koje vrlo brzo moze da zagusi i prekine protok filtera ako se redovno ne cisti. Ovde oko ciscenja, najvise paznje moramo posvetiti mehanickom mediju, jer on najpre mozeda dovede do prekida protoka u filteru.
Hemijski medij je isto tako u funkciji i bioloskog preciscavanja jer i tu takodje hoce da se koloniziraju bakterije. Ralog je taj sto se hemijski mediji ne zaprljaju tako brzo pa ih ne diramo cesto. Samo sto recimo aktivni ugalj moramo najmanje jednom u dva meseca menjati jer hoce da otpusti sve one opasne materije koje je prikupio. Isto tako treset moramo da izvadimo posle odredjenog vremena kada postignemo zeljenu pH vrednost. Ali ne bih punozadrzavao na ovome jer skrecemo sa teme Bioloske filtere mozemo jos podeliti na : polazne bioloske filtere protocne bioloskefiltere
Hteo bih nesto vise da kazem o ovome protocnom bio-filteru. Ove filtere najvise imamo kao pravljene spoljne staklene filtere. Ovi filteri imaju najmanje tri i vise pregrada ( komora) gde postavljamo bioloske medije . Ovi filteri su bolji od prolaznih zbog vece vodene povrsine i vrse bolje obogacivanje kiseonikom O2 Iako ima veliku prednost nad prolaznim filterom ima i jednu manu. Protok vode u ovakvim filterima mora biti manji iz tog razloga sto moze da dodje do opadanja nivoa vode u nekim komorama i do izumiranja korisnih bakterija a medij u komori gubi svoju funkciju. Ovo u prolaznim filterima ne moze da se dogodi i iz tog razloga imamo veci protok u prolaznim filterima.
2.1Mehaničkim pročišćavanjem
iz otpadnih voda uglavnom uklanja manji dio one čišćenja (krupni otpaci, brzo taložive krutine, ulja i masti), dok veći dio onečišćenja ostaje u otpadnim vodama (organske i anorganske krutine u otopljenom i koloidnom stanju, mikroorganizmi, hranjive soli, pesticidi, detergenti, otrovne i radioaktivne tvari).Za uklanjanje potonje skupine onečišćenja potrebno je primijeniti viši stupanj pročišćavanja otpadnih voda, odnosno biološko ili fizikalno – kemijsko pročišćavanje.Biološko pročišćavanje otpadnih voda uopem slučaju obuhvaća slijedeće faze, slika 2.6::05(2):
(A) rešetanje i/ili usitnjavanje,
(B) taloženje (u pjeskolovu, PJ) i isplivavanje, mehaničko pročišćavanje
(C) izjednačavanje i/ili neutralizaciju,
(D) taloženje (u prethodnim taložnicima, PT) i isplivavanje,
(E) biološke procese (u aeriranim spremnicima s aktivnim muljem, lagunama, prokapnicima, okretnim biološkim nosačima, anaerobnim digestorima,
(F) taloženje (u naknadnim taložnicima, NT),isplivavanje i procjeđivanje,
(G) dezinfekciju.
Prve tri faze čine mehaničko pročišćavanje koje je prethodno tumačeno. Preostale faze sadrže niz procesa (taloženje, procjeđivanje, dezinfekciju) koji su tumačeni u prethodnom poglavlju prilikom opisa kondicioniranja vode, toka 1.7, tako da se ovdje neće detaljnije obrazlagati već će se samo iznijeti određene posebnosti u odnosu na njihovu ulogu u procesu kondicioniranja vode.Nešto šire će se tumačiti procesi s kojima se do sada nismo susretali (biološki procesi u aeriranim spremnicima s aktivnim muljem, lagunama, prokapnicama, okretnim biološkim nosaima, anaerobnim digestorima).

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Zaštita životne sredine

Komentari