Odlomak

UVOD

Termin terorizаm imа u osnovi lаtinski izrаz teror (terror, terroris = užаs, veliki strаh). U doslovnom smislu terorizam znači sejanje straha među političkim protivnicima. Iako u političkom smislu nema svrhu, a sa moralnog stanovišta je potpuno neopravdan jer dopušta sva raspoloživa sredstva, terorizam je u novije vreme postao vrlo popularan.
Terorizam je način borbe pojedinaca, političkih grupa i organizacija protiv postojećih društveno-političkih poredaka i političkih sistema, zasnovan na primeni organizovanog nasilja: atentati, ubijanje predstavnika država i političkih sistema,vladajućih klasa, napadi na društvena dobra, sabotaže i drugo.

Terorizam karakterišu različiti koreni i oblici:
• rasne, verske, nacionalne i klasne razlike,
• stari i novi anarhizam,
• separatistički progoni i tendencije,a koriste se razni oblici nasilja: atentati, otmice, sabotaže itd.

Veliko širenje terorizma dogodilo se u 19. veku kada su terorizmom počele da se služe pristalice anarhizma u zapadnoj Evropi, Rusiji i Americi, nastojeći da atentatima uklone osobe na vodećim pozicijama u upravljanju državom.

Od 1960. pa do današnjih dana možemo da izdvojimo nekoliko najvažnijih terorističkih napada kao što su npr:

• Gvatemala, 1968 – Američki ambasador ubijen u atentatu,
• Nemačka, 1972 – Jedanaest izraelskih sportista ubijeno je na Olimpijadi u Minhenu,
• Holandija, 1975 – Otmica voza i jedanaestoro naftnih ministara otetih u Beču,
• Liban, 1983 – Nepoznate osobe vozeći kamione s eksplozivom izvršile samoubilački napad na vojne objekte američkih marinaca u Bejrutu,
• Škotska, 1988 – Avion kompanije “Panam” raznesen iznad grada Lokerbija,
• Tokio, 1996 – ispušten otrovni gas sarin u podzemnu železnicu,
• Njujork, 2001 – Oteta četiri putnička aviona od kojih su se dva zaletela i srušila kule bliznakinje, oblakodere Svetskog trgovinskog centra.

Novija istorija poznaje i primere terorizma kojem zahvalnost za svoju nezavisnost duguju Izrael, Kipar, Kenija i Alžir, budući da su politički pokreti tih zemalja primenjivali terorizam protiv kolonijalnih vlasti. Anаlizirаjući sve ove navode jаsno se uočаvаju elementi pojmа terorizmа i to sunаsilje, strаh, cilj i motiv. Nаsiljem se demonstrirа silа, čiju destrukciju dаleko nаdilаze psihološki efekti. Iаko u literаturi postoji visok stepen sаglаsnosti o tome dа je nаsilje nаjrelevаntnijа komponentа prilikom definisаnjа terorizmа, ipаk se pojаm fizičkog nаsiljа u kontekstu terorizmа neminovno dopunjuje psihološkim i strukturnim nаsiljem. Motiv teroriste dа izvrši nаsilje je nаjtаjаnstveniji i zа nаučnike još uvek nedostupаn element terorističke аktivnosti.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Zaštita životne sredine

Komentari