Odlomak

Investicije predstavljaju specifičnu čovekovu delatnost koja je veoma složena i interdisciplinarna. Čitav razvoj ljudskog roda vezan je za investicije tokom vremena, pa su one u centru pažnje država, institucija, nauke i pojedinaca. Ishodi investiranja orjentisani sun a budućnost, odluke o njima donose se danas I od njih zavisi prosperitet investitora bilo da je to pojedinac, preduzeće ili država.

Investicije se projektuju, realizuju I prate sa nivoa društva kroz optimalnu raspodelu društvenog proizvoda, odnosno nacionalnog dohotka na makro nivou, odnosno na nivou preduzeća ili drugog incestitora tzv. mikronivou.

Zavisno od nivoa posmatranja investicija izvedene su I njihove odgovarajuće definicije. Etimološki posmatrano sama reč investicije void poreklo od latinskog izraza “investitio” odnosno “investire” odevati, i znači prema rečniku ulaganjae kapitala u neki unosan posao ili preduzeće.

Možemo reći “da su investicije podnošenje žrtava, odnosno odricanje od potrošnje u sadakšnjosti, da bi se dobile određene koristi u budućnosti”.

Posmatrano sa mikro aspekta može se reći da su investicije ulaganja koja karakteriše subjekat ulaganja (investitor), objekat ulaganja, cena ulaganja I rizik ulaganja.

No votes yet.
Please wait…
Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Menadžment

Više u Obrazovanje

Više u Seminarski radovi

Komentari