studenti
Mesto za uspešne studente

EKONOMSKI RAST I EKONOMSKI RAZVOJ

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Ekonomskim rastom smatramo povećanje potencijalnog GDP-a ili proizvodnje neke zemlje. Srodan pojam tome je stopa rasta proizvodnje koja određuje stopu kojom raste standard življenja pučanstva neke zemlje. Ekonomski rast poduzeća je promjena veličine kojom se mjeri taj rast u tijeku nekog razdoblja a sama promjena mjeri se od početka tog razdoblja do njegova završetka. To razdoblje treba biti dovoljno dugačko da bi promjena mjerene veličine bila od značenja i da bi se mogao opaziti i evidentirati njezin utjecaj.
Da bi se zadovoljile stalno rastuće potrebe stanovništva, ljudsko društvo je prisiljeno na proces stalnog obnavljanja proizvodjnje različitih materijalnih dobara i usluga. To stalno obnavljanje procesa proizvodnje, koja je povezana sa raspodjelom, razmjenom i potrošnjom, odnosno ove četiri fazedefinisane društvenom reprodukcijom, predstavlja jednu opštu zakonitost i nužnost u svakom načinu proizvodnje. Napomenuli smo da postoji prosta, umanjena i proširena društvena reprodukcija, odnosno da obim proizvodnje može, iz godine u godinu, ostajati isti, smanjivati se ili povećavati.
Imajući u vidu da obim duštvenih potreba, iz godina u godinu neprekidno raste, onda se kao opšta zakonitost nameće proces proširene društvene reprodukcije. Zbog toga kažemo da teorija proširene društvene reprodukcije istovremeno prestavlja i teoriju privrednog odnosno ekonomskog razvoja.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.