studenti
Mesto za uspešne studente

Inovacije i preduzetništvo

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Inovacije su zapravo posebna vrsta promena shvaćenih kao odstupanja od postojećeg stanja.
U savremenoj literature reč promena jeste daleko najkorišćenija pojam kojim se opisuje brzo menjanje stvarnosti. Ova reč na neki način postaje svojevrsna metafora života,jer označava i unutrašnji sadržaj i spoljašnji oblik istorijskog trajanja svakog socijalnog subjekta, bilo kao pojedinca, bilo kao pripadnika neke organizovane društvene grupe, npr.preduzeća.
Kada je reč o preduzetništvu, videli smo već da je ono, takođe, jedan od sinonima promena, tako da pojam preduzetništva uvek podrazumeva i pojam promena. Suština razumevanja promena možda najbolje objašnjava već ranije citiran aforizam: sve se menja, samo su promene – stalne!
Posmatrano istorijski, moderno preduzetništvo, a još više inovativnost, su relativno novi ekonomski i uopšte civilizijski i kulturološki fenomeni nastali u epohi kapitalističke robne proizvodnje.
U slučaju naše zemlje,nažalost narečeni binom (inovacije i preduzetništvo) još uvek nije stvoren, tako da nije moguće govoriti na pitanja o međuuslovljenosti njegovih članova. Umesto da imamo čvrstu i od države potpunu podršku ekonomskog rasta,imamo dva još uvek nastajuća, ali nedovoljna povezana procesa razvoja:

1) preduzetništva, u smislu privatizacije, podsticanja, razvoja odgovarajućeg zakonodavstva itd.
2) inovativnosti, u smislu davanja raznih vidova podrške kreativnim ljudima u svojim stvaralačkim pokušajima.ž

Ako je promena, nešto novo, dakle drugačije u odnosu na prethodno stanje onda je jasno da se uzorci pojave tog ,,novog“ mogu pronaći na samo na dva mesta:

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.