Odlomak

Transport – špedicija, je važna poslovna funkcija koja na nekoliko načina utiče na ekonomiju preduzeća. Bez obzira o kom vidu transporta je reč, on uzrokuje određene transportne troškove koji u strukturi cene proizvoda mogu biti veoma visoki. Osim toga, od brzine i efikasnosti transporta često zavisi kontinuitet proizvodnje u proizvodnom preduzeću. Naime, loše organizovana transportna funkcija zbog neblagovremenog prevoza sirovina i materijala može biti uzrok zastoja u proizvodnji, koji ozbiljno ugrožava finansijske rezultate preduzeća. Sa stanovišta marketinga transport ima najvažniju funkciju, a to je blagovremen i kvalitetan prevoz gotovih proizvoda u proizvodnom ili trgovinske robe do kupca u trgovinskom preduzeću, kako ne bi došlo do nestašica. Brži i efikasniji transport može veoma značajno da utiče na smanjenje gubitaka na robi.
Na narednim stranama pokazaćemo značenje i ulogu transportne funkcije u preduzeću, njene zadatke, oblike korišćenja, načine funkcionisanja itd
Transport je jedna od najvažnijih funkcija trgovine. Sa transportom se završavaju funkcije trgovine. Transport, kao uži pojam saobraćaja, obuhvata samo prenos robe i ljudi. Transportom se rešava pitanje dopreme nabavljenih materijalnih dobara potrebnih za obavljanje privredne delatnosti, zatim njihov prenos unutar preduzeća i,najzad, otprema prodate robe do mesta njenog opredjeljenja, odnosno mesta potrošnje. U trenutku kada roba stigne do potrošača ili krajnjeg korisnika proces prodaje smatra se završenim.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari