Odlomak

UVOD

Poslovne finansije, kao primenjena ekonomska (naučna) disciplina, trebalo bi daponude odgovore na pitanje kolika treba da budu fi nansijska ulaganja u pojedine oblike stalne i obrtne imovine, kao i ulaganje u ukupnu poslovnu imovinu. A u sledećem koraku da daju odgovore na pitanje: iz kojih izvora bi se ta imovina mogla pribaviti, tj. na koji način bi trebalo kreirati fi nansijsku strukturu izvora fi nansiranja preduzeća.
Finansijski menadžent privrednog subjekta brine o sticanju, fi nansiranju i upravljanju
imovinom, imajući u vidu osnovni cilj poslovanja. U skladu sa tim, glavna područja funkcije finansijskog menadžera su: investiranje, fi nansiranje i odluke o upravljanju imovinom.
Moderno finansijsko upravljanje, odnosno finansijski menadžment kompanija bazira se na informacijama i rezultatima sistematskog praćenja, prikupljanja, obrade i obračuna složenih pokazatelja finansijskog poslovanja.

Finansijska analiza – istraživanje i kvantifikacija funkcionalnih odnosa, koji postoje između bilansnih pozicija, stanja i uspeha, sa ciljem da se omogući verodostojna ocena finansijskog položaja i profitabilnosti preduzeća, kao i da se procene buduće performanse.Vrednosni ili novčani podaci i informacije. Računovodstvo – jezik poslovanja.Finansijska analiza – omogućava primenu tog jezika u svim poslovnim situacijama.
Naglašavanje onih aspekata koji su kritični za preživljavanje poslovanje. Proces primene različitih analitičkih sredstava i tehnika pomoću kojih se podaci iz finansijskih izveštaja pretvaraju u upotrebljive informacije relevantne za upravljanje mogućnost promena u željenom pravcu.

Ciljevi:
1) da se oceni tekuće finansijsko stanje preduzeća
2) da se oceni mogući tempo razvoja preduzeća
3) da se otkriju dostupni izvori sredstava
4) prognozira buduće finansijsko stanje preduzeća
5) prognozira položaj preduzeća na tržištu kapitala

Analiziranje sa stanovišta određenih korisnika:
Sve aktivnosti jedne kompanije materijalizovane su u sledećim finansijskim izveštajima:

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 20 stranica
  • Poslovne finansije -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekonomija
  • Srbija,  Čačak,  Visoka poslovna škola strukovnih studija u Čačku  

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari