Odlomak

Strane investicije, odnosno strana ulaganja u uslovima globalizacije i izraženih integracionih procesa na svetskom nivou od velikog su značaja zaprivredni razvoj svake zemlje.
Strane investicije su prevashodno ekonomski fenomen, zasnovan na pretpostavci da globalna alokacija proizvodnih sredstava omogućava njihovo optimalno korišćenje, čime se u krajnjem doprinosi opštem ekonomskom rastu. Međutim, pored ekonomskog dejstva stranog kapitala, strane investicije nose sa sobom i različite socijalne, političke i tehnološke uticaje. Prisustvo i intenzitet određenih efekata stranih investicija zavisi od vrste stranih ulaganja, kao i otvorenosti država uvoznica kapitala za prijem inostranog kapitala.
Prednosti privlačenja stranih direktnih investicija su od visokog značaja, posebno kada se radi o zemljama u razvoju koje karakteriše hroničan nedostatak investicionog kapitala neophodnog za finansiranje razvojnih projekata. Te prednosti se pre svega odnose na finansiranja kapitalnih investicija, transfer novih tehnologija, potencijalne pozitivne efekte na platni i trgovinski bilans, kao i pozitivne fiskalne efekte zbog potencijalnog povećanja prikupljanja direktnih i indirektnih poreza. Strane investicije, takođe, promovišu osnovne ekonomske ciljeve: stabilnost, razvoj i razmenu znanja.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 20 stranica
  • Medjunarodni ekonomski odnosi -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekonomija
  • Srbija,  Kos. Mitrovica,  UNIVERZITET U PRIŠTINI - Ekonomski fakultet  

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari