studenti
Mesto za uspešne studente

VERBALNA KOMUNIKACIJA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jezik ima dve osnovne funkcije – komunikativnu i estetsku. Njegova sposobnost se primarno ostvaruje u govoru. Zato se govor može odrediti kao jezik u pokretu, što znači da je govor složen misaoni proces kojim se prenose poruke. Govor odslikava stavove, opredeljenja i emocije govornika koji svoje uporište imaju u mišljenju. Zato su govor i mišljenje u logičnom odnosu. Pravilno govoriti znaci pravilno izražavati misli. Izražavati misli pravilnom upotrebom jezika u kulturi komuniciranja znači u potpunosti vladati sobom.
Sposobnost dobrog govora je stvar prirodne obdarenosti, ali je potrebno unapređivati kulturu izražavanja i graditi lični stil. Verbalna komunikacija je govorna ili pisana komunikacija u kojoj se koriste reči.
Iako pričamo sa ljudima svaki dan, efektivna govorna komunikacija je veština koja se mora naučiti i praktikovati. Neke stvari o verbalnoj komunikaciji bi trebalo imati na umu:
• govoriti jasno, tako slušaoci mogu čuti i razumeti šta god se kaže;
• koristiti jezik koji je adekvatan temi i poznat slušaocima, drugim rečima, ne koristiti tehničke termine, ako ih publika neće razumeti;
• koristiti reči koje su adekvatne za datu situaciju;
• treba biti ljubazan i prihvatati formalnost koju iziskuje situacija;
• postavljati pitanja koja će služiti kao provera da li su ljdi razumeli ono o čemu je bilo reči;
• slušati pažljivo šta sagovornik govori i svaki njegov komentar.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.