Odlomak

 

Lizing potiče od engleske reči ,,to lease“ što znači iznajmljivanje. Lizing je specifičan izvor finansiranja obrtnih sredstava. Lizing potiče iz Starog veka, najpre Egipta, oko 3000 godina pre nove ere. Tada su se pojavili prvi oblici davanja stvari pod zakup, ali se lizing u današnjem smislu reči javlja krajem XIX veka u Americi. U XX veku lizing je počeo da se prenosi iz Amerike u druge zemlje (Kanada, Japan, Engleska, Nemačka…). Zemlje sa razvijenijom tržišnom privredom su ga posebno brzo usavršavale.
Prvo lizing preduzeće nastalo je posle Drugog svetskog rata, a osnovano je 1952. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Osnovao ju je Henri Šofeld. Kompanija je osnovana sa ciljem da realizuje jednu konkretnu transakciju u domenu železničkog transporta. Navedenom transakcijom demonstrirana je ekonomska efikasnost finansijskog lizinga pa je Šofeld odlučio da nastavi poslovanje i osnuje lizing kompaniju pod nazivom „United States Leasing Corp“.
Razvoj finansijskog lizinga u Evropi počeo je krajem 50-ih i početkom 60-ih godina prošlog veka. Tehnološki napredak stvorio je kod preduzeća potrebu da obnove sopstvena stalna sredstva, a finansijski lizing je pružio neophodni mehanizam pribavljanja stalnih sredstava pod povoljnim uslovima, nego što je to slučaj pri kupovini opreme.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 11 stranica
  • Monetarne i javne finansije prof. Mihailo Dedović
  • Školska godina: prof. Mihailo Dedović
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekonomija
  • Srbija,  Leposavić,  Visoka ekonomska škola strukovnih studija u Peći sa privremenim sedištem u Leposaviću  

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari