Odlomak

Na samom početku ovog seminarskog rada ukratko ćemo predstaviti Tursku i Istanbul, njihovu lokaciju i osnovne karakteristike.

Glavni predmet ovog seminarskog rada je Aja Sofija, njena istorija i arhitektura. Ukoliko bismo napravili poređenje, onda bismo rekli da je Aja Sofija za Balkansko poluostrvo ono što je Sagrada Familia (Crkva Svete porodice) za Pirineje ili Crkva Sv. Petra u Rimu na Apeninskom poluostrvu. Međutim, Aja Sofija je jedinstvena i ne može se porediti. Aja Sofija, sa svojim prepoznatljivim crvenim spoljašnjim zidovima, bdi nad Bosforom i privlači brojne posetioce iz celog sveta.

Cilj ovog rada je da se analizira postojeća literatura, koju čine knjige, turistički vodiči i internet izvori, da se prouči istorijat Aja Sofije, njena arhitektura i druge karakteristike koje su doprinele da ova crkva bude jedna od najpoznatijih crkava u Evropi i svetu.

Aja Sofija – Crkva Svete mudrosti, na grčkom poznata kao Aja Sofija, na latinskom Sancta Sophia i u Turskoj Aja Sofija, bivša vizantijska crkva i otomanska džamija, sada muzej, prepoznata je kao jedna od najvećih verskih građevina na svetu.

Rating: 2.0/5. From 1 vote.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Bogoslovija

Više u Geografija

Više u Seminarski radovi

Komentari