studenti
Mesto za uspešne studente

Kozara – turizam

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Razlog zašto Kozaru zovu „vazdušnom banjom“ je samo njeno postaojanje i smještenost na oko 800 metara nad morem.
U prvom dijelu rada dat je osvrt na sam položaj Kozare i na njenu saobraćajnu povezanost koja je izuzetna. Zatim, u daljem tekstu predstavljene su prirodne vrijednosti planine i njihov značaj za turizam. Nakon toga, obrađene su antropogene vrijednosti koji Kozara posjeduje u izobilju zbog svoje burne prošlosti.

U daljem tekstu rada dala sam osvrt na receptivni osnovu turizma, odnosno navela sam najznačajnije smještajne kapacitete planine.
Postoji još mnogo razloga zašto je Kozara vrijedna pažnje kao i brige za očuvanje njenih prirodnih i antropogenih vrijednosti.
Jedan od dragulja turističke ponude Republike Srpske, svakako je Nacionalni park „Kozara“.

Smješten u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, on zauzima centralni dio planine Kozare. Svojom specifičnom klimom, geografskim položajem, vegetacijskim pokrivačem i drugim karakteristikama izdvaja se kao najneobičnije područje planinskog dijela Bosne i Hercegovine.
Planinski vrhovi i vidikovci, nadmorske visine do 1000 metara, formiraju pejzaže čija ljepota jednako zaustavlja dah i putnicima namjernicima i onima koji na Kozaru dolaze po svoj komadić vedrog neba, svoj dašak vjetra i svoju kap bistre planinske vode. Na zaravnjenom centralnom dijelu planine – platou, nalazi se veliki spomenik- simbol otpora naroda Kozare prema fašizmu.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.