studenti
Mesto za uspešne studente

Termografija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

.Termografija

2.1 Podela termografije
Termografija je jednaod grana reprografije. Kodtermografijeboja je nanesenanatabakilitraku, zagrevanjemprenosimobojunamatrijalnaštampu. Termografijumožemo da podelimo na dve oblasti: direktna termografija i prenosnu termografiju. Kod ova dva procesa boja se nanosi na donor a zatim pomoću toplote na podlogu.
Kod direktne termografije podloga je tretirana specijalnim premazom koje prilikom zagrevanja menja boju. Procesi u ovoj tehnici su nezavisni od podloge a boja se nanosi na podlogu valjcima. Primeri ove štampe su fax mašine, digitalni tahografi, fiskalne kase, vage…Sl.2
Sl.2
Kod prenosne termografije boja je uskladištena u donoru i zatim se uticajem toplote prenosi na podlogu. Prenosna termografija se deli na termalni prenos i termalnu sublimaciju.Kod ove metode prenosi se velika količina boje. Boja na donoru je obično vosak ili smola.

Termalni proces se zasniva na topljenju boja na zagrejan nosač filma. Niskim pritiskom se nanosi boja na podlogu , gustinu štampe unapred podešavamo sa određenom debljinom, koncentracijom pigmenta i nijansom.
Kod termalne sublimacije boja isparava pod uticajem toplote. Termalni sistem direktno u kontaktu sa donorom boje ili bez kontakta pomoću lasera. Štamparski matrijal mora biti tretiran specialnim premazom u koji prodire boja putem difuzije.
2.2. Prenos i kofiguracija boje
Donori boje su dostupni u oblikupapirnog matrijala. Unosi se u štampač pomoću posebnog uređaja. Donor boje je u obliku papirnog matrijala ili mrežnog matrijala i ima debljinu oko 10 μm a sa, sloj boje je oko 3 μm. I postojo zaštitni sloj debljine 2 μm. zaštitni sloj obezbeđuje dobar prenos toplote i sigurno rukovanje tankim matrijalima. Boje se prenose na podlogu suksesivno, to jest jedna po jednaI termalni proces se obavlja sa tri boje a crna se naknadno preštampava.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.