Odlomak

Mnogi programeri posmatraju testiranje kao dokaz da njihovi programi ispravno rade. Ali, zapravo, programi se testiraju da bi se dokazalo postojanje grešaka. Pošto je cilj da se greška otkrije, test se smatra uspešnim samo ako se greška otkrije ili ako dođe do otkaza u toku testiranja.

Test Driven Development je tehnika razvoja softvera koja podrazumeva često testiranje napisanog kôda. Test se piše pre kôda, a nakon toga se piše izvorni kôd koji treba da zadovolji test. Refaktorisanjem se taj kôd dalje prečišćava i pojednostavljuje, ali osnovno je da test koji se jednom verifikovao mora da se iznova verifikuje, pri svim sledećim izmenama. To je tzv. jedinično testiranja (unit test).

Funkcionalnim testiranjem se proverava da li integrisani sistem zaista izvršava funkcije opisane u specifikaciji zahteva. Kao rezultat dobija se funkcionalni softverski sistem. Funkcionalni test predstavlja poređenje sistema koji se gradi sa funkcijama zahteva kupca.

Testiranjem performanse sistem se poredi sa ostatkom hardverskih i softverskih zahteva. Kada se to testiranje uspešno obavi u stvarnom radnom okruženju kupca, dobija se validiran sistem.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Komentari

Click to access the login or register cheese