Odlomak

UVOD

Internet je brzinom razvoja svoje računarske infrastrukture omogućio zainteresovanim ljudima da se iz bilo kog kraja svijeta, u bilo koje vrijeme, uključe i koriste ili razmijene podatke koji su im na raspolaganju. Svaki korisnik svijesno ili nesvijesno može postati uzročnik ili žrtva zabranjenog ponašanja korisnika na Internetu. Da bi se takve pojave spriječile ili svele na najmanju mjeru, u sistemu Interneta važe opšte prihvaćene norme, pravila i preporuke ponašanja.

Internet Servis Provajder u svakoj zemlji, zahtijava od svakog korisnika da poštuje pravila ponašanja na Internetu i to se zove Netikecija (Netiquette). Riječ “Netiquette“ sastoji se od engleske riječi net-mreža i etiquette-pravila pristojnosti. To je skup pravila ponašanja na Internetu koja se odnose na mail, news, www, ftp,mailing list-e, itd. Ako želite biti pristojan i kulturan građanin i korisnik Interneta morate ih znati, poštivati i pridržavati se pravila ponašanja na Internetu.

 

 

 

Internet komunikacija

Internet konstantno mjenja načine komunikacije – preko e-pošte (e-mail), veb-četa (web-chat) i internet mesendžera (Internet messenger), društvenih mreža ili komunikacija u realnom vremenu, projekta u oblaku. Svaki ovaj način komunikacije može da ima svoje mesto ukoliko se stalno implementiraju inovacije i prati najnovije trendove i želje korisnika.

S masivnom popularizacijom društvenih mreža i kako njihovo korišćenje dobija primat u Internet komunikaciji, one teže da ugroze druge načine komunikacije na Internetu, prvenstveno elektronska pošta. Noviji korisnici Interneta, koji u najvećoj meri koriste socijalne mreže, upravo i najslabije koriste mejl. Statistike pokazuju da približno polovina korisnika Facebook-a proverava mejl manje od jednom mesečno i upravo su ti korisnici najaktivniji na društvenim mrežama.

Međutim, kraj korišćenja mejl-a kao servisa je daleko od realnosti. Prvenstveno, jer se elektronska pošta koristi za poslovnu komunikaciju, gde jedina alternativa predstavlja korišćenje telefona. U poslovnoj komunikaciji korišćenje SMS poruka ili društvenih mreža je malo verovatan scenario.

Internet komunikaciju možemo podjeliti na osnovu broja učesnika u komunikaciji i sredstva komunikacije:

 • Lična komunikaciju dva korisnika (elektronska pošta)
 • Javna komunikaciju sa više korisnika (usenet grupe, mejling liste, ili news, IRC)
 • Postavljenje sadržaja (veb stranice, FTP, telenet i druge oblike servera)

 

 

 

Lična komunikaciju dva korisnika (elektronska pošta)

Inernet kao fenomen modernog sveta stvorio je jednu vrstu posebne kulture ili subkulture u koju se mogu uključiti ljudi iz celog sveta. Uključivanje u tu zajednicu slobodno je i neograničeno. Ipak, da bi bili prihvaćeni u internet svetu, kao i u stvarnom životu moramo poštovati etičke principe, postoje određena pravila koja se trebaju poštovati.

Elektronska pošta, nakon telefona najvažnije je komunikacijsko otkriće. Danas se veliki broj međuljudskih odnosa stvara i razvija kroz komunikaciju elektronskom poštom. Uglavnom se svima sviđa takva vrsta komunikacije jer zadovoljava sve potrebe, a dozvoljava i brzu i odgođenu reakciju. No i elektronska pošta ima svoja ograničenja i pravila ponašanja, te prednosti i mane takve komunikacije.

Osnovne mane su, da elektronska pošta nikad nije potpuno privatan, te da uvijek postoji mogućnost da će neki virus preusmjeriti e-poštu potpuno drugom pošiljatelju ili je negdje javno objaviti. Uz to, teško se zaštitit od spama tj. neželjene pošte i zadržati svoju mejl adresu u privatnosti -uglavnom ona postane lako dostupna široj javnosti.

 • Pridržavanje pravila u slanju i primanju e-pošte stoga nije samo stvar bontona, već je neophodno i zbog očuvanja sigurnosti računara.
 • E-pošta mogće je ‘hakovati’ na internetu, ili pronaći na računaru. Tako da je neophodno obrati pažnju da poruka ne sadrži neprimjerene šale, uvreda, napadanja…
 • Čuvajnje ličnih i povjerljivih informacije. Povjerljive i važne informacije potrebno je držati podalje od e-pošte, osobito ako se ne koristi enkripcija (šifrirovanje).
 • Više puta (bar dva puta) pročitati svaku poruku. Dobro je snimiti skicu poruke (draft) i još je jednom pročitati prije slanja, kako bi provjerio/la njezin sadržaj i ton.
 • Sadržaj mora biti primjeren svakom pojedinom primatelju. Velika je razlika ako se poruka šalje svojim prijateljima , ili nekome ko nije poznat tako dobro.
 • Prije slanja poruke najbolje je provjeriti sve adrese, kako bi se izbjeglo da poruka ode krivom primatelju kojega je, automatski, unijela autocomplete funkcija u e-poštanskom klijentu. Ako se poruka šalje većem broju primatelja, stavi njihove adrese u bcc polje kako bi se izbjeglo otkrivanje pojedinih adresa svim primateljima i nepoželjnu Reply All polje.
 • Poruka će najsigurnije stići primatelju ako je se šalje običnim tekstom (plain). HTML formatiranje koristi samo kada je to neophodno. Ne koristite velika slova. VELIKA SLOVA IZGLEDAJU KAO DA VIČETE.
 • Lančana pisma, spam, vicevi, audio i video isječci i slični fenomeni moderne internet kulture, nisu poželjni svakom primatelju.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese