Odlomak

U V O D

U današnje vreme osiguranje predstavlja visoko razvijenu društvenu delatnost i ekonomsku ustanovu koja nadoknađuje štete nastale usled delovanja rušilačkih prirodnih sila, nesrećnih slučajeva i mnogih drugih događaja. Možemo slobodno reći da je osiguranje jedan oblik upravljanja rizikom, prvenstveno usmeren na smanjenje finansijskih gubitaka ili bolje rečeno prenos rizika sa osiguranika na osiguravajuće društvo, uz plaćanje premije osiguranja. Osiguranje postoji praktično za sve vrste nepovoljnih događaja za koje: vreme i mesto događaja nisu izvesni, učestalost  nepovoljnog događaja je predvidljiva i treba imati u vidu da gubitak od događaja mora biti znatan, ali ne i katastrofalan, kako bi osiguravajuća društva imala interes da organizuju osiguranje.
Poljoprivredna proizvodnja je oblast od izuzetnog društvenog značaja, te je s toga treba zaštititi na sve moguće načine. Pre svega sprečavanjem nastanka vremenskih nepogoda, što nije ni malo lako, a u drugom redu umanjivanjem i potpunim uklanjanjem štetnih posledica. Svakako, najbolji način ekonomske zaštite poljoprivrede je njeno osiguranje. Na stanje u kome se nalazi delatnost osiguranja poljoprivrede prvenstveno opredeljuje položaj poljoprivredne delatnosti u privrednom sistemu zemlje. U Srbiji zadnjih deset i više godina položaj poljoprivredne delatnosti se i dalje pogoršava bez nekih konkretnijih rešavanja akutnih problema koji bi doveli do njenog razvoja. Mnoga sredstva koja su bila namenjena za rešavanje problema u poljoprivredi su iskorišćena u druge svrhe, a i mnogi poljoprivredni kombinati su rasformirani. Samo poboljšanje položaja poljoprivredne delatnosti vidi se u mogućoj dokapitalizaciji velikih društvenih poljoprivrednih preduzeća od strane države s ciljem da dođe do reorganizovanja i povećanja  njihove efikasnosti.

 

 

VRSTE POLJOPRIVREDNIH OSIGURANJA

Poljoprivredna proizvodnja je daleko rizičnija od bilo kojih drugih privrednih aktivnosti iz razloga  što na nju utiče veliki broj prirodnih činilaca, a i dugačak proizvodni ciklus koji može da traje i po nekoliko godina. Osiguranje zauzima značajno mesto u ekonomskoj zaštiti i unapređenju poljoprivredne delatnosti. U užem smislu pod poljoprivrednim osiguranjem  se obično podrazumevaju dve grane:

•    osiguranje biljne proizvodnje
•    osiguranje životinja

U Srbiji  zaštita proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima je na izuzetno niskom nivou, što je odraz  nedovoljnog stepena privredne razvijenosti. Tražnja za osiguranjem poljoprivrede nije na zavidnom nivou iako mimo samih proizvođača, nju može da inicira i država ili kreditna ustanova koja odobrava zajmove za razvoj poljoprivrede. Osiromašena poljoprivreda ne može u punoj meri da koristi osiguranje za razliku od nekih zemalja .
Osiguravajuće pokriće se kreće od zaštite od samo jednog rizika, pa do zajedničkog obuhvata brojnih opasnosti. Sami metodi određivanja premije osiguranja se razlikuju od zemlje do zemlje.

No votes yet.
Please wait…

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese