studenti
Mesto za uspešne studente

Osnivanje i razvoj EU

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Evropska unija je danas jedan od najmoćnijih ekonomskih i političkih činilaca na svijetu. Od njenog rođenja 09. maja 1950.godine, kada je Šumanov plan bio prihvaćen od strane šest zemalja, pa sve do današnjih dana, ona je prešla težak put, ispunjen uspjehom.
Tom uspjehu su u mnogome doprinijela širenja Unije i same nove članice.
Pojava regionalnih ekonomskih integracija snažno je obilježila period poslije Drugog svjetskog rata. Jedan od najznačajnijih i najuspješnijih oblika regionalnog udruživanja država danas predstavlja Evropska unija. Korjeni njenog stvaranja leže u težnjama za prevazilaženjem histirijskih rivalstava, posebno Francuske i Njemačke, paralelno sa podsticanjem ekonomskog napretka i razvoja država članica.
Evropska unija (EU) je „međunarodna struktura sui generis“ ili supranacionalna tvorevina koja ima vlastiti izvor prihoda i sudsku vlast, te niz nadnacionalnih institucija sa ovlaštenjima da donose odluke o pitanjima od zajedničkog interesa za nivo Evropske unije. EU čini 27 zemalja članica i ima više od 500 miliona stanovnika. Sa Lisabonskim ugovorom, koji je stupio na snagu 1. decembra 2009.godine, EU je dobila pravni subjektivitet, pa može zaključivati međunarodne sporazume i priključivati se međunarodnim organizacijama. EU ima svoju plavu zastavu sa 12 zlatnih zvjezdica, himnu – Betovenovu „Odu radosti“, valutu euro i slogan Ujedinjeni u različitosti.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.