studenti
Mesto za uspešne studente

IZVORI PRAVA EU

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

UVOD

Evropska unija ima vlastiti pravni poredak koji je odvojen od međunarodnog prava i čini sastavni deo pravnog sistema država članica. Pravni poredak Unije temelji se na vlastitim izvorima prava, a zbog njihove različite prirode trebalo je među njima uspostaviti hijerarhiju. Na vrhu te hijerarhije nalazi se primarno zakonodavstvo, koje obuhvata ugovore i opšta pravna načela, zatim slede međunarodni ugovori koje je sklopila Evropska unija, te sekundarno zakonodavstvo, koje se temelji na ugovorima.

Izvore prava Evropske unije možemo posmatrati kao materijalne i formalne. Materijalni izvori održavaju interese i motive stvaranja unijskih propisa u formalnom smislu čiji je cilj u „međunarodnoj solidarnosti i volji da se sačuva mir i kreira bolja Evropa preko bližeg ekonomskog povezivanja“. Formalni izvori unijskog prava su pravne norme različite pravne snage koje se pojavuju u konkretnim unijskim propisima.
Druga i najćešća podela izvora unijskog prava, a koja se odnosi na subjekte koji ih donose i njihovu pravnu snagu jeste na primarne i sekundarne izvore.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.