studenti
Mesto za uspešne studente

Krivična dela protiv braka i porodice

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Poznato je da se socijalizacija dece, a naročito mladih koji prožive neki od oblika nasilja često odvija po modelu straha, nasilja i mržnje. Za mnoge žene, muškarce i decu širom sveta najveći rizik od nasilja pojavljuje se u okviru njihove porodice. Porodično nasilje je globalni problem.

Istraživanje sprovedeno među više od 40 nacija u svetu pokazuje da je 10 do 50% žena prijavilo da su doživele nasilje od strane svog partnera u nekom delu svog života. Preko 10% dece doživelo je nasilje od strane roditelja, a istraživanja pokazuju da mnogo više dece pati od zanemarivanja nego od fizičkog zlostavljanja.

Za mnoge od njih porodice u kojima trpe nasilje predstavljaju „uzavreli lonac“ iz kojeg izlaze sa osećanjima ogorčenosti, nepoverljivosti, beznadežnosti ili bespomoćnosti. Postavlja se pitanje kako razumeti ponašanje dece koja nisu bila izložena samo pojedinačnom katastrofičnom događaju, nego čiji čitav život jeste jedno neprekidno traumatsko iskustvo, kao što je to slučaj kod dece izložene hroničnom nasilju u porodici. Deca izložena porodičnom nasilju nemaju samo zadatak da prevaziđu pojedinačna traumatična iskustva, nego treba da pronađu smisao u svetu u kome su užasavajuća iskustva deo životne svakodnevnice.

Nasilje u porodici je ponašanje kojim jedan član porodice ugrožava telesni integritet, duševno zdravlje ili spokojstvo drugog člana porodice. Nasilje u porodici je pojam koji se obično odnosi na nasilje između supružnika ili supružničko zlostavljanje, ali takođe može da se odnosi i na nevenčane intimne partnere ili jednostavno ljude koji žive zajedno. Nasilje u porodici je fenomen koji je prisutan u svim zemljama sveta i u svim kulturama; ljudi svih rasa, etnija, verskih i političkih i seksualnih opredeljenja, društvenih i kulturnih nivoa i polova mogu biti počinioci nasilja u porodici.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.