studenti
Mesto za uspešne studente

Osnivanje i pravne forme privrednih društava

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Svako privredno društvo može da obavlja delatnost koje zakonom nisu zabranjene. Društvo stiče svojstvo pravnog lica registracijom u skladu sa zakonom kojim se uređuje postupak registracije privrednih subjekata. Pravni akt kojim se reguliše registracija privrednih subjekata je Zakon o registraciji u Agenciji za privredne registre.

Da bi privredno društvo moglo da otpočne sa radom i stekne svojstvo pravnog lica potrebno je da ispuni određeni broj uslova i da prođe postupak registracije. Privredna društva se registruju u Agenciji za privredne registre u skladu sa Zakonom o registraciji.

Da bi se sproveo postupak registracije privredni subjekat mora se odlučiti za delatnost koju će obavljati. Delatnost privrednog društva utvrđuje se konstitutivnim aktom društva odnosno osnivački aktom i može se obavljati uz ispunjenost propisanih uslova koji su zavisni od karaktera delatnosti (tehnički, sanitarni, zdravstveni, kadrovski i dr.). Rešenje o ispunjenosti uslova za obavljanje delatnosti donose u upravnom postupku nadležne inspekcijske službe ili drugi nadležni organi. Privredno društvo može da registruje obavljanje bilo koje delatnosti, čak i kad ne ispunjava uslove za obavljanje delatnosti u tom trenutnu, ali ne može otpočeti obavljanje te delatnosti za koje su propisani posebni uslovi dok ne ispuni uslove (pribavljanje odgovarajućih inspekcijskih rešenja), u protivnom, čini privredni prestup.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.