studenti
Mesto za uspešne studente

Poslovno pravo

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Statusnom promenom se privredno društvo (društvo prenosilac) reorganizuje tako što na drugo privredno društvo (društvo sticalac) prenosi imovinu i obaveze dok njegovi članovi u tom društvu stiču udele odnosno akcije.
Učesnici statusne promene mogu bii kako privredna društva iste pravne norme tako i privredna društva različitih pravnih normi.
Ako je privredno društvo u likvidaciji ili stečaju ne može učestvovati u statusnoj promeni, osim ako se ona ne sprovodi kao mera reorganizacije društva u stečaju.
Vrste statusnih promena:
Su pripajanje, spajanje, podela i izdvajanje.
Pripajanje – predstavlja statusnu promenu kod koje se jedno ili više društava pripaja drugom društvu prenošenjem na to društvo celokupne imovie i obaveze. Društvo koje se pripaja prestaje da postoji bez sprovođenja postupka likvidacije.
Spajanje – predstavlja statusnu promenu kod koje se dva ili više društava spajaju osnivanjem novog društva i prenošenjem na to društvo celokupne imovine i obaveza. Društva koja se spajaju prestaju da postoje bez sprovođenja postupka likvidacije.
Podela – predstavlja statusnu promenu kojom se društvo deli tako što istovremeno prenosi celokupnu imovinu i obaveze na dva ili više novoosnovanih društava (podela uz osnivanje, podela uz pripajanje i mešovita podela).

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.